НОВИЙ ДЕНЬ «ЕКО-МІСТА»

P1011150

Напередодні Дня працівників житлово-комунального господарства ми завітали у колектив, який має до цього свята безпосередній стосунок. Саме від його злагодженої роботи залежить чистота і порядок на бориславських вулицях, у парку та скверах, залежить те, яким місто постане перед поглядами численних гостей та й мешканців. Від сьомої ранку в зимову пору та від шостої години влітку люди в оранжевих жилетках – працівники «Еко-міста» наводять лад у Бориславі. Дуже нелегкою є їхня праця, що її часто сприймаємо, як належне. Як їм працюється і з яким настроєм зустрічають свято наші комунальники – про це й була наша розмова із керівником підприємства, депутатом міської ради Михайлом Щербаніком.

Коли заходиш на подвір’я будівлі міської лазні, що так і не введена в експлуатацію і багато років вже перебуває у банківській заставі, можна тільки здивуватися, наскільки все впорядковано, чисто, доведено до ладу. Саме тут зараз розташований адміністративний офіс комунального підприємства «Еко-місто». Продовгуваті клумби рясніють білоцвітом підсніжників, навпроти – впорядкована дровітня, де наготовлено палива на всю зиму. В усьому відчувається дбайлива рука господаря. Навіть не віриться, що не так давно все тут було у бур’янах та заростях кущів, а в тих хащах, як розповідають мешканці поближніх будинків, вже й плазуни завелися. Сама ж будівля поволі доходила до повної руйнації. Протікав дах, від вологи вгризався у стіни грибок, нищачи не тільки штукатурку, але й цеглу під нею. Поволі, але невідворотно, демонтували крани та інше санобладнання, встановлене для майбутньої міської лазні, злодюги, яких так і не змогла виявити наша міліція. І те, що тут надали приміщення для КП «Еко-місто», без перебільшення, врятувало будівлю від повного нищення. Чи є в цьому заслуга керівника? Безперечно.
Розпочинав свою роботу на підприємстві Михайло Щербанік головним інженером, потім виконувачем обов’язків директора, а від 2014 року очолив колектив. Сотні тисяч гривень боргів, залишки техніки ще радянських часів – одна машина їздила – сміттєвозка, зарплати людям платити нічим. Та крок за кроком все ставало на свої місця. Облаштували адміністративний офіс, зробили дров’яне опалення, а найважливіше, що зуміли придбати трактор МТЗ-82, що чистить дороги, посипає, косить траву. І ще один маленький «Білорус», який може прибирати тротуари і паркові алеї.
Та головне – люди. Коли прийшов сюди пан Михайло, у штаті було всього 32 працівники, зараз – 74. Чи дало це належний результат? Безперечно. Адже нікого не треба переконувати, що вулиці міста та й парк, перетворений на сміттєзвалище, таки стали набагато чистішими, аніж кілька років тому. І більшість працівників ставиться до своїх обов’язків справді відповідально, шануючи свою працю.
– Звичайно, все залежить від них, – розповідає керівник. – У нас працюють багато пенсіонерів, пенсії зараз самі знаєте які. І ця робота для них, хоч нелегка, але допомагає зводити кінці з кінцями. Ми ж робимо все, щоб заробітну плату люди отримували вчасно; не маємо можливості виплачувати якісь премії, але стимулюємо хоча б морально. І колектив це належно оцінює. Напередодні свята мав би подякувати за сумлінність кожному, але ж неможливо перелічити всіх. Особливо хотів би відзначити відповідальне ставлення до роботи наших двірників Стефу Мацяк, Ганну Линів, Анну Коваль, Катерину Пігур, Надію Стрюлковську, Юліану Демків; вантажника Романа Дурибабу – він дуже сумлінний у роботі, ніколи не відмовиться, навіть коли потрібно щось робити і в позаробочий час. Хочу відзначити і наших водіїв Андрія Підгородецького та Михайла Корчинського, Михайла Юськіва, який виконує обов’язки механіка. Тільки добрі слова можна сказати про робітників дорожньої бригади Романа Коблика і Богдану Голубутовську. А злагоджена робота всього колективу багато в чому залежить від адмінапарату – Євгенія Галишин, Любомира Чапля, головний інженер Олег Олійник, майстри – Катерина Дребот, Леся Король, Юрій Машук, Василь Савуляк.
За прибирання міста кошти сплачує міський бюджет. Але окрім цього на підприємстві дбають і про інші джерела надходжень. Надають ритуальні послуги, адже всі кладовища міста перебувають на балансі «Еко-міста», якісь кошти йдуть і за додаткове прибирання території нашого ринку. Саме в такий спосіб вдалося заробити за минулий рік майже двісті тисячі гривень. Вже цього року за послуги з поховань надійшло у касу підприємства 25 тисяч гривень і ще майже три тисячі за прибирання території ринку.
Підприємство розвивається, дбає про завтрашній день. Зараз у планах керівника відкрити їдальню для своїх працівників, де можна було б пообідати і смачно, і порівняно дешево. І це не просто плани – їдальня мала б запрацювати вже з першого квітня. Є в планах і організація повноцінної ритуальної служби, що взяла б на себе всі клопоти родин, де сталася така сумна подія.
– Роботи і задумів у нас дуже багато, – каже Михайло Щербанік. – Постараємося підлатати найбільш проблемні ділянки доріг – це два напрямки: вулиця Дрогобицька між двома переїздами, ми там трохи підсипали, але от у п’ятницю має бути ще вагон щебеню, доробимо, а потім на міцну основу вже заасфальтуємо зрізом. Трохи пізніше, – міський голова і його команда над цим працюють, – застелимо нормальним асфальтом. Вже зараз думаємо, як підготуватися до недалеких вже Великодніх свят. Постараємося все довести до ладу, все побілимо, підправимо, щоб подарувати мешканцям міста справді святковий настрій. Думаємо впорядкувати територію довкола пам’ятника Іванові Франкові: старі плити замінити бруківкою, обгородити, щоб не було там тієї стихійної автостоянки. Наша робота – це так, ніби біля власної хати, – одне зробили, хочеться більше і більше, робота завжди є. Хоч родом я з Винників, що на Дрогобиччині, але вже тридцять років мешкаю в Бориславі. І місто, його проблеми – це для мене справді щось особисте. Тут моя сім’я, тут виросли мої діти, які вже знайшли свою дорогу в житті. І хочеться, щоб Борислав був справді красивішим і гідним для життя його мешканців.
…Що ж, завтра знову прийде ранок. Як завжди, першими стануть до роботи комунальники – люди в оранжевих жилетках, що прокинулися спозаранку, щоб навести чистоту на наших вулицях. Розпочнеться ще один трудовий день Борислава, ще один новий день «Еко-міста».

Ігор ЮРИНЕЦЬ

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.