Що зацвіте на Алеї слави – квіти чи торгівля?

aleia 1

З початку року бориславці жваво обговорюють одну з найболючіших проблем міста – подальшу долю так званої “Алеї Слави” на вулиці Весняній. Міська влада запропонувала містянам надсилати свої варіанти облагородження вулиці Весняної на електронну адресу конкурсу до 5 квітня цього року. Уже надіслані варіанти можливого облаштування алеї доступні на сайті Бориславської міської ради, де їх може переглянути кожен зацікавлений житель міста. Поки є лише вісім ескізів, але до кінця конкурсу залишилось ще достатньо часу, щоб їхня кількість збільшилась.
Торгівельна точка чи відпочинкова зона – це основне питання, що турбує як торговців, так і звичайних жителів, що, власне, і відображено у запропонованих проектах, які надійшли на електронну адресу конкурсу. Але, звісно, поєднати непоєднуване дуже важко. Колись чепурна і акуратна алейка із лавочками та зеленню перетворилась на базар на болоті. Постійні гармидер та хаос в центрі міста зовсім не радують мешканців сусідніх будинків. З іншого боку – торгівля на Алеї вигідна своїм розташуванням і це також можливість заробляти на життя. Обидві сторони зрозуміти можна, але потрібно шукати компроміси, адже якщо є велика кількість незадоволених – варто задуматись про зміни.
Громадське слухання у сесійній залі міської ради близько двох тижнів тому, на якому були присутні представники обох сторін, згенерувало багато ідей щодо можливих змін. Щоб усе відбулося справедливо, то було оголошено про конкурс проектів, детальніше про які ми вам розповімо далі.
Перших три проекти одного автора були варіаціями поєднання торгових точок з відпочинковими зонами. Гарна і чиста бруківка, лавочки, зелені трава, кущі та дерева. На малюнках все виглядає гарно, але автор напевне ніколи не був на базарі. Місця торгівлі аж ніяк не відзначаються мінімумом людей і тишею, такими потрібними для відпочинку. І ставити між ятками лавочки – не найкраще рішення.
Наступний автор виявився прихильником повернення Алеї статусу виключно відпочинкової зони і змалював її на ескізі доволі лаконічно, але зрозуміло – бруківка, лавочки, дерева. Очевидно також автор мав на увазі і перенесення торгових точок на ринок, що було б єдиним реальним варіантом у цьому випадку.
П’ятий і шостий варіанти виявились плодами інтелектуальної праці ще одного автора, але з різними рішеннями більше на користь торговців. Один варіант поєднує торгові ряди і відпочинкову зону, де перші займають лише одну третину Алеї. Другий варіант пропонує віддати всю площу під торгівельні ряди із зовсім малесенькою зоною відпочинку лише біля самої меморіальної колони. Обидва проекти розроблені доволі грамотно, адже, на відміну від перших трьох, зони відпочинку і торгівлі не перемішуються між собою, а чітко розмежовані і в принципі не особливо заважатимуть одна одній. Та й від дороги на обох планах алея “закрита” доволі густими зеленими насадженнями, що створюватиме додаткову шумоізоляцію та забезпечуватиме територію чистим повітрям. Та все ж потрібно чітко вибрати – або торгівля, або міні-парк.
Сьомий проект солідарний із четвертим – відновити красу, тишу та гармонію вулиці Весняної. Численні пішохідні доріжки, кам’яні декоративні скульптури, лавочки, яскраво-зелені трава та дерева, барвисті квіти, багато відкритого простору створюють місце для відпочинку душі і тіла.
Восьмий автор не надто обширно змалював своє бачення нового життя алеї, але було зрозуміло, що він є прихильником її повного звільнення від приналежності до ринкових відносин. Чистота, порядок, зелень у помірній кількості, також побільше відкритого простору і простота оформлення без зайвих декоративних рішень.
Радує те, що містяни не залишились байдужими і таки взяли участь у процесі створення затишку в рідному місті. Надіємося, що після закінчення конкурсу буде вибрано найкращий варіант, який без зволікань буде втілений у життя.
А небайдужим ще раз хочемо нагадати, що свої пропозиції щодо можливого облаштування так званої “Алеї Слави” на вулиці Весняній можна надсилати до 5 квітня 2016 року на адресу: [email protected] з поміткою “Алея”.
Анна САГАН

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

1 коментарів до нотатки “Що зацвіте на Алеї слави – квіти чи торгівля?”

  1. Роман коментує:

    Займіться будьласка нашим парком а потім думайте про “Алею Слави”.

    Відповіcти

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.