ЧИ СТАВ МІЛЬЙОНЕРОМ МІСЬКИЙ ГОЛОВА?

004

Щойно були оприлюднені в нашому часописі декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік держслужбовців Бориславської міської та Східницької селищної рад, як Інтернет та деякі друковані ЗМІ вхопилися за сенсаційну новину: міський голова Борислава насправді є мільйонером, бо за минулий рік разом із членами своєї сім’ї заробив понад мільйон гривень.

На жаль, мусимо розчарувати всіх «друзів» Борислава та нашого міського голови. Ця сенсація направду висмоктана з пальця, бо мільйонний прибуток керівнику міста може тільки снитися. Справа в тому, що шанувальники «смажених» новин не дуже добре обізнані із законодавством щодо декларування доходів. Тож спробуємо заповнити ці прогалини у їхній правовій освіті.
Для початку ми звернулися за коментарем до міського голови Борислава, щоб привітати його із таким визначним фінансовим успіхом.
– На жаль, ні я, ні моя сім’я ніякого мільйона не заробили, – прокоментував зі сміхом, почувши таку новину, Ігор Яворський. – Справа в тому, що моя дружина, як підприємець, перебуває на спрощеній системі оподаткування, тобто сплачує єдиний податок. Відповідно ця система передбачає, що чистий прибуток при сплаті єдиного податку не визначається. А весь оборот підприємства у графі декларації заповнюється як дохід. Тобто не йдеться про зароблений мільйон, а про те, що реалізували товару на таку суму. Тож від цієї суми потрібно відмінусувати вартість товару, що був закуплений, кошти на зарплату найманим працівникам, суму сплачених податків, кошти, сплачені за комунальні послуги та оренду приміщень тощо. Після чого залишається зовсім невелика сума чистого прибутку…
Звичайно, ми були розчаровані, що в Бориславі мільйонерів не побільшало. Але, для об’єктивності, переглянули й чинні законодавчі акти з цього приводу. Подаємо окремі моменти для найбільш недовірливих наших читачів. І справді, як зазначено в пункті шостому Порядку ведення книги обліку доходів платників єдиного податку першої та другої груп Наказу Мінфіну від 19.06.2015 року «у графах 2 – 6 щоденно відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими відповідно до п.293.2 та п.п.2 п.293.3 ст. 293 ПКУ, із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (окремо в готівковій чи безготівковій), матеріальній чи нематеріальній. Зазначена сума також відображається в податковій декларації платника єдиного податку, форму якої затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 року». І уточнення у Податковому Кодексі України: «… на платників єдиного податку – фізичних осіб не поширюються вимоги чинного законодавства щодо порядку визначення чистого доходу при сплаті єдиного податку.»
Отаке-от розчарування і для нас, і для колег-журналістів з інших засобів масової інформації, що їх так заінтригувала ця новина. Мільйон, який задекларовано як дохід від підприємницької та незалежної професійної діяльності, це аж ніяк не реальні гроші і не заробіток. Тож, як бачимо, мільйонерів, на жаль, у Бориславі не побільшало, не зміг долучитися до них і наш міський голова.
Ігор ЮРИНЕЦЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.