Східниця пропагує здоровий спосіб життя

Ми живемо в час, коли шкідливі звички, на жаль, постійно знижують свою вікову категорію і не втрачають у кількості своїх прихильників. Тютюнові вироби, алкоголь та наркотики мають здатність приваблювати навіть дуже стійких особистостей і ламати їх нещадно та безжалісно. Реклама також працює вправно на рівні з тим, що бачить підростаюче покоління щодня. Час від часу потрібно нагадувати дітям про страшні наслідки від захоплення небезпечними речовинами і мотивувати їх на витрачання енергії та реалізацію амбіцій у зовсім інших напрямках.
Уже тривалий час популярний український курорт Східниця пропагує здоровий спосіб життя. Особливо серед молодого покоління українців. Минулого тижня у рамках співпраці двох міст Східниці та Нікополя у Східницькій загальноосвітній школі відбулася лекція для учнів 5-11 класів про здоровий спосіб життя, шкідливість куріння та інших згубних звичок. Розповідали підліткам про наслідки «спілкування» з цими отрутами лікар-апітерапевт Дмитро Сенишин, помічник народного депутата України Андрія Шипко Раїса Кісельова та пасічник-апіконсультант Володимир Гунько.
Першою взяла слово пані Раїса: «Нація повинна бути здоровою. Всі не можуть стати відмінниками, вченими, але кожен може і повинен бути Людиною з великої літери. Для цього потрібно бути відповідальним, бути прикладом у житті, поважати старших, любити свою сім’ю, друзів та все навколо великим серцем. А велике серце може бути лише у того, хто здоровий. Гордість людини – це її здоров’я, адже маючи його, можна навчатися і творити, розвивати країну».
На жаль, сьогодні бачимо, як вже діти починають курити, старші підлітки починають зловживати алкогольними напоями. Сквернослів’я та зневага до старших також стали частими супутниками життя молодих людей. Власний приклад батьків – найвпливовіший вчитель для підростаючого покоління. Батьки, які не мають шкідливих звичок, виказують цим свою повагу один до одного в сім’ї, а це і є щастя.
«Коли мій власний син почав курити, з ним сталась дуже цікава історія, – продовжила пані Раїса. – Його власний 7-річний син, мій внук, одного разу викинув пачку цигарок і попросив батька більше не курити, щоб не травити себе і його. Після цього мій син задумався і таки кинув цю згубну звичку. Бо цього попросила дитина. Якщо ваші батьки пристрастились до куріння – переконуйте та просіть їх покинути це, якщо не заради себе, то заради вас, вашого майбутнього».
Цікаві факти:
Пасивне куріння не менш шкідливе від активного. Коли людина, яка не курить, вдихає тютюновий дим, то отримує ті ж хімічні компоненти і токсини, що і курець. Побічний дим більш токсичний, ніж основний дим. Відкрите вікно не рятує приміщення від сигаретного диму. Дим від однієї сигарети може зберігатися в приміщенні до трьох годин. Він утримується на меблях, килимах, стінах і одязі. За даними ВООЗ, від пасивного куріння щороку гине близько шестиста тисяч чоловік.
Тривала дія тютюнового диму може спровокувати кашель, задишку, приплив крові до грудей, головний біль, свистяче дихання, біль у горлі. Тютюновий дим може також викликати запаморочення, слабкість, дратувати очі. Регулярне вдихання тютюнового диму вдвічі збільшує ризик розвитку раку легенів і серцево-судинних захворювань, туберкульозу. При пасивному та активному палінні значно підвищується ризик розвитку хронічної обструктивної хвороби легень, що викликає проблеми з диханням. Вдихання вторинного диму дуже часто призводить до розвитку гастриту.
Шкода пасивного куріння в тому, що воно є встановленим чинником для розвитку раку легенів. Вчені довели, що у некурящих людей, що проживають з курцем, на 20-30% збільшується ризик розвитку раку легенів (у порівнянні з людьми, що не проживають разом з курцем). За оцінками, більше трьох з половиною тисяч випадків смерті від раку легенів, що відбуваються в Україні, пов’язані саме з пасивним курінням. Куріння збільшує ризик виникнення серцевого нападу, заважаючи нормальній роботі крові, серця і судинної системи. Саме тому при вже наявних серцево-судинних захворюваннях слід уникати навіть короткочасного впливу тютюнового диму, щоб не постраждати від його негативного впливу.
Гості зустрічі увімкнули для перегляду учням відео-лекцію Дмитра Сенишина про шкідливість куріння, перед початком якої пан Дмитро зробив невеличкий вступ: «Діти, ви зараз живете у такому віці, що зовсім не задумуєтесь про власне здоров’я. Безумовно його у вас є так само багато, як і енергії. Але як би не нудно це звучало від нас, старших, таки варто вам вже зараз задумуватись про своє майбутнє, про ваших майбутніх дітей та внуків. Коли ви переглянете відео-лекцію – зрозумієте навіщо настільки заглядати наперед.»
Лекція пана Дмитра відкрила багато нових фактів про людину і її здоров’я. «Клітинам людського організму не важливий ваш рівень достатку, – говориться в лекції. – Для них головне дотримання вашого слова, вашої обітниці забезпечувати їх чистим повітрям, поживними речовинами. Виконавши ці прості обіцянки, людина зможе прожити своє життя в чистоті, здоров’ї, радості та безтурботності». Через повітря клітини отримують інформацію про стан навколишнього середовища і на рівні ДНК приймають рішення до дій цілого організму, щоб пристосуватися до змін чи боротися із ними. Швидкість реакції організму на зовнішні подразники залежить від інформації, яка поступає з чистими молекулами кисню через повітря і воду. «Коли ви закурили – ви стаєте потенційним кандидатом у токсикомани, наркомани, – продовжує лекцію пан Сенишин. – Взявши в руки сигарету, ви підступно і повільно підписуєте вирок не лише собі і всім людям навколо вас, а й власним нащадкам аж до сьомого покоління! Природа не мириться з такою наругою над собою. Якщо ви обираєте хибний шлях, природа починає записувати клітинам програми та ваше знищення, а за тим і все, що ви залишили за собою на землі. Не одразу, поступово, але впевнено. Кожна викурена сигарета сьогодні – це одна година перебування в лікарні ваших дітей, десять годин перебування там же ж ваших внуків. Кожна викурена сигарета – це поломка в генетичному коді всіх ваших наступних поколінь. Куріння – це не забава, а запущена програма на знищення людства».
Нікотин знижує інтелект, скорочує тривалість життя. Кожна викурена цигарка – це 5-10 хв. інформаційного шоку для клітин. За цей час в організмі утворюються мільйони нових клітин, які отримують неповноцінну інформацію. Замінити її вже нереально і потрібно лише чекати, коли клітина перестане функціонувати. Найбільш вразливими до таких змін є клітини кори головного мозку, червоного кісткового мозку, клітини печінки, а особливо чоловічі статеві клітини (сперматозоїди). Але постійне куріння не дає часу клітинам отримати нову, правильну інформацію. Курящий майбутній батько на 30-50% позбавляє своїх потомків природного розвитку. Через порушену інформацію особливо страждають хлопчики, які виростають фізично слабшими, інтелектуально обкраденими. Генетики вже б’ють тривогу, що з десяти закладених внутрішньоутробно зародків хлопчиків народжується лише один.
Після завершення відео-лекції лікар Сенишин також додав: «Ми повинні відчути і зрозуміти те, що найстрогішим суддею є природа. Вона нам дала життя, вона за нами слідкує, і вона вимагає від нас жити за її законами. А ці закони дуже жорсткі і не приймають відмовок. Неправильний спосіб життя, шкідливі звички переростають у системи хвороб, які потім на генетичному рівні передаються наступним поколінням. Тому про здоров’я майбутніх дітей потрібно говорити зараз. Те, як ми зараз виглядаємо, – це результат того, як наші батьки провели свою молодість».
Пояснив пан Дмитро також і про шкідливість такої звичної для дівчат-підлітків модної речі, як занижена лінія талії на джинсах і короткий верхній одяг, які відкривають пупок. «В зоні пупка знаходиться дуже важлива зона малого тазу, в якій розвиваються всі яйцеклітини. Тому навколо пупка повинна бути постійна температура +28 ˚С. Якщо температура знижується, то сповільнюється розвиток матки, маточних труб, яєчників. Ця мода призвела до того, що порівняно з періодом 20-річної давності на 100 новонароджених, де лише 1-2 були через кесарів розтин, то на сьогодні 7-8 із 10 вже появляються на світ через оперативне втручання. Це призводить до слабості, хворобливості новонароджених протягом всього життя».
Для покращення здоров’я та підняття рівня мозкової активності у школярів лікар Сенишин також розповів рецепти простих та поживних сніданків. «Є два варіанти корисного і поживного сніданку для школяра на щодень, – говорить пан Дмитро. – Перший – це кусень хліба, столова ложка вершкового масла і така ж ложка меду. Другий – яблуко або груша також з ложкою меду». Як запевняє пан Дмитро, такі сніданки допоможуть дитині збільшити об’єм пам’яті на 50%, стати спокійнішою і не втомлюватися надто сильно від додаткових навантажень.
Пан Сенишин підсумував, що для хорошого і щасливого життя потрібно бути Людиною, дружити з природою, не розкидати свої сили, а раціонально використовувати час, добре придивлятися до вибору майбутнього чоловіка чи дружини для того, щоб створити здорову сім’ю. А здорова сім’я – це здорова нація. А що ж іще потрібно для щастя?
Анна Саган

Лікар-апітерапевт Дмитро Сенишин

Обмін подарунками

Раїса Кісельова

(зліва на право) Дмитро Сенишин, Раїса Кісельова, Мирослава Кость, Володимир Гунько

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.