ІГОР ЯВОРСЬКИЙ: «Маємо великий потенціал. У Бориславі все тільки починається. Найцікавіше – попереду…»

От і знову відзначаємо День нашого рідного і древнього міста, якому вже виповнилося 629 років. Чим Борислав живе сьогодні, про що замислюється на майбутнє, що робить міська влада, – керівництво міста і наш депутатський корпус, щоб поменшало проблем і оптимістичні перспективи  стали дійсністю, власне про це і була наша розмова із головою міської ради Борислава Ігорем Яворським. Думаємо, нашим читачам  це буде цікаво.
– Пане Ігоре, зустрічаємо вкотре День міста. Це справді свято для всіх нас, бориславців. Як і для Вас як міського голови, що йому висловили довіру тисячі виборців. Тому цікаво: що для Вас Борислав – тільки місце праці, чи все-таки щось більше?
– Для мене Борислав – це ніби маленька батьківщина, де народився, де навчався, де працював і працюю. Після навчання у тодішньому медичному училищі першим місцем роботи була наша центральна міська лікарня, потім – навчання у Львівській політехніці. Тож з Бориславом пов’язане все моє минуле життя і, звичайно, тепер, вже на посаді міського голови, хочеться зробити все, щоб у нашому Бориславі жилося краще, внести свою часточку у майбутнє рідного міста.
– Коли Ви йшли на цю посаду, тож розуміли, що все розладнано, навіть до міської влади немає належної довіри, згадаємо лише всі ті мітинги, що тоді відбувалися. Проблем було безліч. Чи вірили, що дасте собі з цим раду?
– Скажу відверто, будучи секретарем міської ради і пізніше виконувачем обов’язків міського голови, знав реальний стан речей, а отже думав, що буде важче. Зараз у мене більший оптимізм, знаю, яким чином вирішувати ті чи інші проблеми, деякі з них вже вдалося зрушити з мертвої точки, є певні напрацювання, завдяки роботі і заступників міського голови, і всього нашого депутатського корпусу. З нашими депутатами є справді конструктивний діалог, співпраця, співпереживання за всі наші негаразди, в числі депутатів є люди, що повністю, на всі сто відсотків, віддають себе, свій час, свою енергію на благо громади. А в такій співпраці можна гори звернути, вона дає реальні результати.
– Пане Ігоре, знову свято – День міста. Що найважливіше, вважаєте, вдалося Вам зробити за цей період від минулорічного Дня міста і до сьогодні?
– Є багато різних речей. Певно, найважливіше, налагодження співпраці і порозуміння із органами влади вищого рівня як от облрада, обдержадміністрація. Але не менш важливою є співпраця із справжніми партнерами із вирішення бориславських проблем – із керівництвом НГВУ «Бориславнафтогаз» ПАТ «Укрнафта». Ще одне, – місто стало чистішим, завдяки співпраці із підприємством, що займається вивезенням побутових відходів, запрацювали належно наші комунальні підприємства, бо зараз не фінансуються за залишковим принципом, як раніше. Їхню роботу справді видно, на вулицях чисто і прибрано. Але маємо можливість забезпечувати їхню роботу фінансово через те, що місто вперше за десять чи п’ятнадцять років перевиконало дохідну частину бюджету. Тому й можемо зараз фінансувати багато речей, на які раніше просто не було можливостей виділити кошти. Опоненти можуть закидувати нам, що це результат змін до бюджетного законодавства, але попри те, серед міст обласного підпорядкування, у порівнянні з минулим роком, у нас найбільший приріст в області по дохідній частині бюджету. Значить, рухаємося щодо виконання бюджету у правильному напрямку. А це дає можливість реалізовувати якісь плани щодо ремонтних робіт дорожнього покриття наших вулиць і таке інше. Розумію, що це не ідеальна картина, яку хочемо досягнути, але хоча б на центральних вулицях у нас відбувається ямковий ремонт, працює струменева машина, принаймні, два-три роки цей ремонт протримається. А це знову ж дасть можливість акумулювати кошти і робити вже належний ремонт доріг суцільним покриттям. Вдалося налагодити роботу із водопостачанням. Зараз у зв’язку з посушливою погодою теж є певні незручності в окремих мікрорайонах. Але загалом вподовж минулого року жодного разу ми не допустили відключення електроенергії для КП «Бориславводоканал». Щосуботи постійно є вода, адже розуміємо, що цього дня її найбільше потребують мешканці міста. Тобто щодо водопостачання теж є позитивні зміни. Але про ці речі краще запитати звичайних людей, мешканців міста.
– Пане Ігоре, а чому не говорите нічого про те, що нарешті до міста прийшли зарубіжні інвестори, а це на перспективу – сотні робочих місць для бориславського люду…
– Не хочу, чесно кажучи, собі в цьому записувати особистих заслуг. Але те, що ведемо реальну співпрацю з інвесторами, які можуть відродити промисловий потенціал міста – безсумнівно. Як орган місцевої влади стараємося надати всю необхідну допомогу, тобто, необхідний супровід, щоб цей потенційний інвестор прийшов у Борислав, закріпився тут і працював на багатодесятирічну перспективу, на користь нашого міста. Зараз налагоджує виробництво м’яких меблів бельгійська компанія «НІМА». Є й інші компанії, які тільки розпочинають роботу, – на території колишнього хлібокомбінату і на території колишньої меблевої фабрики. Вони вже завезли обладнання, сподіваємося, в скорому часі розпочнуть роботу і тоді зможемо поговорити про це детальніше. Це позитивний для нас і досвід, і крок, адже якщо приходить інвестор, то це показник того, що в нас справді сприятливий мікроклімат для ведення бізнесу.
– Тобто, це вже реальні речі, реальні підприємства, що забезпечать роботою сотні бориславців?
– Так, за нашими прогнозами, коли ці підприємства запрацюють, то забезпечать нормальною роботою понад п’ятсот мешканців міста. А це знову ж – збільшення дохідної частини бюджету, з’являться кошти, які можна буде вкладати в розвиток міста…
– Якщо можна, повернемося знову до Дня міста і перспектив Борислава, якими Ви їх бачите? Що нас чекає: Борислав – промисловий центр, чи Борислав – курортний?
– Швидше всього, може бути такий симбіоз: свого часу стратегія розвитку міста передбачала, що та частина, яка ближче до Дрогобича, мала б бути промисловою зоною. Там були розташовані найбільші підприємства і в цьому напрямку треба б і працювати зараз. А от у напрямку Східниці і Трускавця – мала би бути рекреаційна зона, зона відпочинку. Борислав має дуже хороші перспективи для того, щоб стати справді успішним містом. У нас для цього є все: виробничі площі колишніх великих промислових підприємств для відновлення індустріального потенціалу, і велика територія, що може бути використана для реалізації відпочинкових рекреаційних проектів. Адже знаємо, що за результатами досліджень, що проводилися раніше, наша мінеральна вода за лікувальними властивостями не поступається трускавецьким і східницьким мінеральним водам. А запаси її ще й набагато більші. Звичайно, проблемою є те, що місто знаходиться безпосередньо на нафтовому родовищі. Але зараз пробуємо зробити так, щоб цей недолік перетворився на перевагу. Маємо варіанти, як цього досягнути. Навіть цей попутній газ, що ускладнює екологічну ситуацію, може бути використаний на користь місту. Такий інвестиційний проект щодо використання попутного газу вже готуємо.
– Тобто, перспективи для розвитку міста є…
– Так, справді є хороші перспективи. І за рік часу суттєво змінилася думка щодо майбутнього нашого міста. Ми почали опрацьовувати ті матеріали, до яких раніше з об’єктивних причин просто не доходили руки, і переконалися, що маємо великий потенціал для розвитку міста. Можу відповідально заявити, що у нас, у Бориславі, все тільки починається. Все найцікавіше – попереду.
– І, не при святі буде сказано, чому, на Вашу думку, попри те, що позитивні зміни видно неозброєним оком: заміна водомереж, вулиці більш-менш пристойні, прийшли перші інвестори, – а все ж мітингування у Бориславі продовжується. Маю на увазі той же мітинг на початку цього тижня.
– Знаєте, скільки людей – стільки думок. Звичайно, у місті є ще багато невирішених проблем, я це усвідомлюю, розумію. Але не все можна вирішити відразу. За цей рік ми дали собі раду із багатьма речами, що накопичувалися десятиліттями. Можливо, комусь це не подобається. Закрили очі на позитив і знайшли інші причини, щоб критикувати міську владу. Звичайно, вони мають на це право. Хоча з огляду на майже сорок тисяч населення міста не думаю, що цей мітинг реально відображає оцінку роботи міської ради, депутатського корпусу громадою Борислава. Вважаю, що протиставити цим незрозумілим протестам можна тільки реально зроблені речі, нашу роботу. Переконаний, що бориславський загал об’єктивно оцінює те, що зроблено, бачить позитивні зміни і підтримає роботу міської влади і міської ради, тобто депутатів, яких обрав, і які справді працюють задля блага нашого міста. Мій аргумент – реально зроблені речі. От зараз хочемо за ці місяць-два провести заміну магістральних водогонів по вул. Степана Бандери, Дорошенка, Володимира Великого, Бічній Джерельній. Там буде фінансування із бюджетів вищих рівнів, ми виділили тридцять відсотків із міського бюджету, а решта – 70 відсотків профінансує обласний бюджет. Знову ж на умовах співфінансування триває будівництво спортмайданчика зі штучним покриттям на базі СОК «Нафтовик». В жовтні його відкриємо, цілий рік там всі бажаючі зможуть займатися спортом. Вже зараз кладемо суцільне асфальтове покриття на проблемній ділянці вул. Івана Франка. Думаємо до середини жовтня заасфальтувати найпроблемніші частини вул. Дрогобицької, зокрема, біля колишнього «Галлаку». Тобто, ми працюємо і це найвагоміші аргументи на противагу закидам всіх незгодних із роботою міськради.
– Пане Ігоре, а на завершення кілька слів бориславцям з нагоди Дня міста…
– Хочу найперше побажати миру нашій країні, а отже й нашому місту. Здоров’я усім бориславцям, щастя і злагоди в родинах. Особлива подяка працівникам нафтової промисловості міста, не тільки з огляду на їхнє професійне свято, але на те, що власне підприємства ПАТ «Укрнафта» є найбільшими наповнювачами міського бюджету. Шана їм і подяка за розуміння і співпрацю. А всім бориславцям – святкового настрою і ще раз скажу: будьмо оптимістами, у Бориславі все тільки починається. Маємо великий потенціал і зробимо все, щоб його реалізувати.

Розмову вів
Ігор ЮРИНЕЦЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.