Мразницькі фестини

У день Успіння Пресвятої Богородиці в мікрорайоні Мразниця відбулися щорічні фестини. Ініціаторами цього свята стала мразницька громада на чолі з головою ГО «Теркомітет «Мразниця» Надією Турецькою.
Успіння Богородиці – це дуже велике східнохристиянське свято, день смерті (успіння) Діви Марії, Богородиці, матері Спасителя Ісуса Христа. Богослуження празника Успіння повне радісних і веселих гімнів. Цього дня свята Церква радіє, бо Пресвята Богомати з тілом і душею перейшла із земного життя до вічної слави Свого Сина, та що з її Успінням ми одержали в небі могутню Заступницю і Покровительку.
В Україні відзначається щорічно 28 серпня. Свято має подвійний зміст: зрозуміла людська скорбота поєднується з радісною упевненістю в тому, що смерті, як знищення і небуття, просто не існує. На це вказує і слов’янська назва: «Успіння» – тобто «Сон», за яким буде пробудження і слава. Свято Успіння належить до найстарших Богородичних свят. Святкування його почалося в Єрусалимі невдовзі після Собору в Ефесі (431 р.). Первісне святкування пам’яті Успіння під впливом Єфеського Собору наголошувало радше привілей її Богоматеринства і тому звалося «Свято Марії-Богоматері». В одній з похвальних бесід на честь преподобного Теодосія Великого говориться, що палестинські монахи щорічно з великим торжеством святкували 15 серпня «Пам’ять Богоматері», тобто пам’ять її Успіння. У Сирії в п’ятому столітті це свято мало назву «Пам’ять Блаженної». Лише аж у шостому столітті празник отримує свою теперішню назву «Успіння Пресвятої Богородиці».
До цьогорічного свята Мразниця готувалася впродовж цілого літа – прибирали майданчик біля свого клубу, косили траву, лагодили літню сцену, готували пісні, вірші та костюми. Під пильним керівництвом голови організаційного комітету мразницького Будинку культури Надії Турецької свято пройшло як завжди щиро, весело і лише з усмішками на обличчях.
Пані Надія активно займається вихованням і освітою мразницької молоді, організовуючи для них безліч тематичних заходів і залучаючи їх до процесу.
Відкривали мразницькі фестини старші жителі району, котрі є учасниками хору «Відродження» церкви Успення Пресвятої Богородиці. Під керівництвом Ярослава Турецького хор виконав Державний Гімн України та церковний гімн «Боже великий єдиний». Також вони виконали ще декілька українських пісень і «віддали» сцену молоді.
Традиційно своїм духовним благословенням та спільною молитвою свято відкрив і настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці отець Микола Пишкович.

Анна САГАН

Більше читайте в нашій газеті “Нафтовик Борислава” №69 від 7 вересня 2016 року.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.