«Іван Франко і Борислав»

(До 160-річчя від дня народження Івана Франка)

Вже багато років поспіль в нашому місті склалася добра традиція – відзначати ювілеї видатних діячів – уродженців краю на рівні різноманітних заходів. А сьогоднішній захід – це 160-літній ювілей від дня народження Івана Франка – віха неординарна в культурному житті Борислава. Прилучаючись до скарбниці Генія української нації, Великого Каменяра у 25-річницю незалежності України, ми усвідомлюємо наш власний шлях до свободи. Іван Франко встає сьогодні з нами за збереження Української держави, яку він будував своєю титанічною працею, це феномен, якого навряд чи вдасться збагнути комусь до кінця.
Ще при Франковому житті у 1913 році Симон Петлюра написав працю «Іван Франко – поет національної честі», в якій влучно охарактеризував основну історичну заслугу Франка: «Поет формував совість «народну», поет з «рабів» творив народ. Тому І. Франко зі своєю принциповістю, глибиною помислу, зі своїм національним завзяттям завжди буде для нас критерієм виміру нашого громадянського поступу.
Перу Івана Франка припадає близько п’яти тисяч праць, які він писав у різних жанрах. Кількістю це перевищує все те, що створили українські письменники до нього. А бориславському періоду творчості належить понад 25 повістей та оповідань, ряд віршів та коломийок.
«О краю мій, Підгір’я ти прекрасне,
Як я люблю, як я люблю тебе!
Мов зірка та, що світить і не гасне,
Так та любов в душі моїй живе».
Так писав Іван Франко про свій чудовий край, край, який дав наснагу йому до невтомної праці. Адже саме наше місто, яке колись було центром «галицької заробітчанської Каліфорнії» було стимулом для перших серйозних письменницьких відкриттів Великого Каменяра. Саме в Бориславі І. Франко побачив вражаючі соціальні контрасти, збагнув природу нового капіталізму, задумався над трагедією людини, якій доводилося проживати на самому дні.

Божена ДМИТРИШИН,
провідний методист Бориславської МЦБС

Більше читайте в нашій газеті “Нафтовик Борислава” №69 від 7 вересня 2016 року.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.