«Під Твій Покров, Матінко Божа, ми прибігаємо!»

О, Мати Божа! Ми – твої діти.
Тобі сьогодні приносимо квіти.
Тебе благаєм, уклінно просим,
До Тебе в небо ми руки зносим.
Прийми нас, Мати, під свій Покров,
Тобі даруєм серце й любов,
Від нужд і горя нас збережи,
В лихій годині нам поможи.

Осінь. Пора радості та смутку, пора спокою і тривог, найбагатша, найщедріша пора. Можливо, саме тому так багато свят на честь Богородиці саме восени. Це і свято Різдва Пресвятої Богородиці, або, як кажуть у народі – «Друга Пречиста» і одне з найбільших свят – свято Покрова – Покров Пресвятої Богородиці і Приснодіви Марії.
Свято Різдва Пресвятої Богородиці, або як кажуть у народі – «Друга Пречиста» відзначається 21 вересня. Святкування Різдва Богородиці в часі співпало із закінченням основних польових робіт. Богородицю вшановували й дякували їй в цей день за зібраний урожай, адже вона є покровителькою землеробства.
Та все ж найбільшим для нас є свято Покрови, із ним пов’язано чимало народних повір’їв, прикмет, прислів’їв. За народним календарем у жовтні закінчувалась осінь, і тому він був перехідним від осені до зими. Початком зими в українців вважалося свято Покрови.
Урок історії «Під Твій Покров, Матінко Божа, ми прибігаємо», приурочений святу Покрови Пресвятої Богородиці і Дню захисника Вітчизни, провели працівники бібліотеки-філії № 6 для юнацтва Бориславської МЦБС у Професійному ліцеї з учнями перших курсів групи кухарів. Розпочала урок вчитель української мови і літератури ліцею Наталія Кузимко. Ведучі Марія Лутчак і Ольга Смерека розповіли про християнське і національне свято, яке символізує зв’язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу.
У виконанні учнів ліцею – Софії Кушнір, Анни Кудрич, Марії Ковальської, Марії Шуст, Марти Вередин, Ольги Коник, Марії Яців, Таїсії Михайлової, Яни Очереднюк прозвучали вірші: «Діво Пресвятая – Матір матерів», «О, Мати Божа! Ми – твої діти», «Покрова, Матінка Покрова»,«Як приходить пресвітла Пречиста»,«Стояла ти гарна, струнка, білосніжна», «Вона усе на світі може»,«О, Зарваницька Божа Мати»,«А на моїй землі іде війна…».
Бібліотекар Ольга Смерека ознайомила присутніх із добіркою літератури «Діво Пресвятая – Матір матерів».
У багатьох присутніх появилися сльози на очах, коли читала власні поезії – «Молитва Матері», «Ти ідеш в бій, мій найдорожчий сину!», «Божа любов», «Сьогодні небо плаче в Україні», «Для того, щоб жити, потрібно любити…» пані Галина Кваснікевич, 21-річний син Іван якої уже третій рік перебуває в зоні АТО, але саме її Молитва оберігає його від ворожої кулі.
«Синочку, мій любий,
Якби мені крила
Полетіла б голубкою,
Собою б закрила.
Подивися, Світе Божий,
Як мати страждає,
З війни рідного синочка
Терпляче чекає…».
Скільки б років не минуло, не зітруть у народній пам’яті світлі імена тих, хто віддав своє життя за незалежність нашої Вітчизни. Вклонімося священним могилами героїв, які віддали за нас своє молодече життя.
Вони у битві чесно полягли,
А іншого ні вибору, ні змоги,
Вони загинули, але перемогли,
Бо віддали життя для перемоги.
На честь усіх полеглих, на честь усіх тих, хто не вернувся з війни було запалено свічку і хвилиною мовчання всі присутні вшанували пам’ять Героїв України.
Якби можна було зібрати в єдине всі почуття та любов усіх найчутливіших сердець та найбільш люблячих матерів світу, то вони не зрівнялися б з материнським серцем Божої Матері. Те серце тішиться праведними, болить над грішними. Воно відчуває нещастя кожного грішника й хоче допомогти йому, лиш би він хотів прийняти цю поміч.
У сучасних нелегких обставинах життя українського народу так важливо просити Покрови над нами у Пресвятої Владичиці. Адже вся наша історія свідчить про її особливу любов до України і певним є те, що вона не залишить нас і тепер, коли так потребуємо її заступництва у Божого Сина.
Діво Пресвятая – Матір матерів,
Пригорни до серця всіх своїх синів.
Освіти їх душі світлом золотим,
Виповни любов’ю неспокійний дім,
Научи, як землю вберегти від зла,
Розумом, діянням і крилом тепла.
Зоря-зоряниця, сонце доброти,
Землю України щастям освіти!

Марія ЛУТЧАК,
бібліотекар бібліотеки-філії № 6 для юнацтва Бориславської МЦБС

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.