ІЗ СЕСІЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Минулого вівторка продовжила роботу 22 сесія міської ради сьомого демократичного скликання. На другому пленарному засіданні мали розглядати фінансові питання та питання регулювання земельних відносин. Але на минулому сесійному засіданні не було завершено «Різне», тому міський голова запропонував розпочати із того незавершеного пункту порядку денного, а тоді вже перейти до інших питань.
Депутат Ігор Михаць подав коротку інформацію щодо стану справ на нашому сміттєзвалищі і того, як реалізується угода на завіз до Борислава триста тон сміття зі Львова. Він розповів, що вже в понеділок міський голова та його заступники, а також окремі депутати побували на нашому сміттєвому полігоні. Як і було домовлено із керівником «Ком-Еко-Львів», проїзд до сміттєзвалища почищений, там працювало багато техніки, навели порядок…
Перший заступник міського голови Едуард Бринь проінформував про ситуацію з вивезенням сміття зі Львова та про те, як реалізуються рішення обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Нагадаємо, що на засіданні цієї комісії надано доручення кільком містам, що мають таку можливість, в тому числі й Бориславу, прийняти якусь частку побутових відходів з обласного центру. Згідно цього, на попередньому пленарному засіданні депутати рекомендували міському голові підписати угоду і надати Львову допомогу. Угода підписана, в ній обумовлено всі компенсаторні механізми для нашого міста. Ми зобов’язалися прийняти триста тонн ТПВ, за що Львівська облрада має перерахувати до бюджету міста 78 тисяч гривень, що будуть спрямовані на вирішення соціальних проблем. Станом на сьогодні заїзд на сміттєвий полігон забезпечено. Вже завезено в Борислав близько двісті тонн сміття. Угода дійсна по п’яте лютого включно. Щоб не було жодних зловживань, муніципальна варта виставила пост при заїзді на сміттєзвалище, де фіксується кожен автомобіль, що заїжджає.
Далі роз’яснював хід виконання цієї угоди керівник «Ком-Еко-Львів» Олександр Василянський. Він детально розповів, що вся необхідна техніка була полагоджена, очищали дорогу від сміттєвих завалів починаючи з п’ятниці. Робота і контроль були організовані чітко, як і було домовлено на попередньому сесійному засіданні. Вже завезено двісті тонн, залишилося сто. Тобто максимально день-два і запланований об’єм твердих побутових відходів зі Львова, що обумовлений підписаною угодою, буде завезено.
Потім були запитання.
Депутат І. Михаць зазначив, що з повідомлень ЗМІ знаємо нібито Яворівська громада заперечує проти створення полігону відходів у їхньому районі. Тож як буде далі?
Роз’яснтв О. Василянський. Ділянка про яку йдеться, знаходиться поза межами населених пунктів, паспортизована і вилучена обласною радою з обігу повністю та передана на баланс львівського комунального підприємства «Збиранка». Домовлено з громадою Грибович, що з моменту, коли починаються роботи з облаштування Яворівського полігону, вони дають дозвіл терміном на шість місяців на завіз до Грибович ТПВ зі Львова. Зараз експерти працюють дуже інтенсивно, щоб якнайшвидше підготувати всю документацію і розпочати роботу з облаштування нового полігону.
Перший заступник міського голови Е. Бринь доповнив, що в угоді між міською радою, Львівською обласною радою та сторонами, що надають послуги, окремим пунктом прописано, що «…після врегулювання ситуації з вивезенням та складуванням твердих побутових відходів у Львові, обласна рада зобов’язується вивезти за власні кошти тверді побутові відходи з полігону ТПВ, що знаходиться у м. Бориславі за адресою вул. Братів Лисиків, 8, в обсязі триста тон на об’єкт утилізації побутових відходів Львівської облради».
Далі були інші запитання депутатів, що стосувалися функціонування транспорту «Ком-Еко-Львів» (С. Кость), робіт з рекультивації, що їх заплановано виконати на нашому сміттєвому полігоні у 2017 році ( А. Гнатишин).
Після цього говорив про негативне ставлення губицької громади до цієї ситуації представник громади Василь Сабат. Він наголосив, що ситуація в Губичах справді дуже наелектризована. Львову треба допомогти, але мусить бути дуже чіткий контроль, щоб Борислав не завалили сміттям.
Дуже детально відповідав на всі закиди Олександр Василянський, наголосивши, що сам у першу чергу зацікавлений, щоб на сміттєвому полігоні був порядок і чіткий контроль. І добре було б, щоб самі мешканці Губич обрали людей, які залучаться до контролю за завозом сміття і стану справ на полігоні. Загалом за рік на полігон ТПВ завозять 35 – 40 тисяч тон сміття, і оцих триста тон, про які зараз іде мова, це дуже маленька часточка. Погано, що мешканці Губич недостатньо проінформовані в цій ситуації.
Про те, що за завозом ТПВ зараз здійснюється справді дуже прискіпливий контроль із залученням активістів та муніципальної варти сказали й інші депутати (П. Бігей, Я. Струс).
Міський голова Ігор Яворський запропонував вже наступного тижня організувати зустріч із губичанами і обговорити детально всі проблемні моменти. В тому числі і те, що далі буде із полігоном у мікрорайоні Губич. Адже від того, що громада недостатньо проінформована, і виникають проблеми. Власне це рішення підтримали всі присутні.
Свою точку зору на проблеми зі сміттям у місті подав депутат О. Дергун.
Далі депутати озвучили й ряд інших запитів, що стосувалися різних напрямків міського господарства. Про те, що потрібна допомога у вирішенні проблем з каналізацією по вул. Трускавецькій (буд. № 53, 51, 49), розповіла представник від мешканців цих будинків п. Герляк. З цього приводу неодноразово зверталися до комунальних служб, але нічого не зроблено. Тим часом у під’їздах багатоповерхівки такий сморід, що неможливо зайти.
Депутат В. Піх розповів, що й далі розкурочують недавно полагоджені мостові переходи через річку, вирізують перила. Те ж і на інших містках, зокрема, в Губичах. Вирішили зафіксувати в протоколі і звернутися до правоохоронних органів. Депутат І. Книш сказала про неполадки із функціонуванням проводового радіомовлення, зокрема, на площі Івана Франка та по вул. Івасюка. Депутат А. Спас подав запит щодо пожеж у міському парку з вимогою звернутися з цього приводу до правоохоронних органів, адже в ці дні вдруге підпалено вже залишки будівлі, що горіла минулого року. Це теж зафіксували в протоколі. Заслухано й ряд інших зауважень.
А потім розглянули всі пропоновані порядком денним фінансові та питання регулювання земельних відносин.

Ігор ЮРИНЕЦЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.