Коли засміється Борислав знову?

Геніальний Іван Франко 135 років тому в повісті «Борислав сміється» розповів про важку долю Борислава ХІХ-го століття. Земні багатства, нафта і озокерит, якими Творець так щедро наділив бориславську землю, виявилися скоріше недолею Борислава, ніж його долею. Знищеним здоров’ям, а то й життям платили мешкаці Борислава і навколишніх сіл за можливість заробити собі на мізерне прожиття.
Різномасті «гаммершляги» і «голдкремери» нещадно визискували робітників, котрі в нелюдських умовах видобували з незліченної кількості копанок нафту і озокерит. «Гаммершляги» і «голдкремери» фантастично багатіли, а надра бориславської землі бідніли. Пізніше видобуток цих земних скарбів був удосконалений, умови праці дещо покращені, але й запаси нафти і газу почали вичерпуватись щораз інтенсивніше. І тепер маємо досить сумну ситуацію: впродовж століть Бориславська земля віддавала світу свої багатства, а мешканці цієї землі залишалися жити з непростими проблемами. Їм залишилися вичерпані нафтові та озокеритові родовища, а зі всх земних шпарин виділяються гази, отруюючи людей та створюючи вибухонебезпечні зони. Разом з тим, закриття переважної більшості підприємств Борислава привели місто до депресивного стану. Що ж далі? Ніби-то безвихідь.
Ні! Вихід є! Бо залишилися люди, які люблять своє місто, та й у надрах самого міста залишилося достатньо земних скарбів, завдяки яким Борислав не лише може стати заможнім, але й одним з найуспішніших міст України, завдячуючи своєму знаменитому так і до кінця не вивченому лікувальному потенціалу!
Бориславський озокерит відкрив поки-що лише дещицю своїх лікувальних властивостей. Прийшов час на дослідження біоенергетичних властивостей бориславських покладів земного воску, про високу лікувальну дію яких свідчать лікарі, котрі тривалий час практикували аплікаційне озокеритолікування.
Також відомі випадки зцілення складних пульмонологічних захворювань в мікрокліматі озокеритової шахти.
З того часу, як у Трускавці поряд з мінеральною водою «Нафтуся» почали використовувати озокерит Бориславського родовища, було зауважено, що терапевтична дія «Нафтусі» значно підсилюється при одночасному застосування озокеритолікування.
Додатковий лікувальний ефект спостерігається від застосування йодо-бромних, хлоридо-натрієвих і сірководневих ванн із супутніх вод Бориславського нафтового родовища.
Одночасно при дослідженнях бориславського озокериту слід звернути увагу і на лікувальний потенціал бориславської нафти. З давніх-давен бориславську нафту використовували як засіб для лікування різноманітних шкіряних хворіб, а в другій половині минулого століття очищений гас, виділений з бориславської нафти, який в народі називали “нафта”, пили хворі на онкозахворювання.
Отже, надзвичайна краса карпатських краєвидів, позитивна енергетика гір в поєднанні з цілющим повітрям хвойних лісів та застосуванням усіх нафтопохідних чинників, а саме мінеральних вод, озокеритолікування, лікувальних ванн та пульмонологічних сеансів в озокеритовій шахті є багатообіцяючими факторами у лікуванні людей.
Перераховані нафтопохідні та існуючі середовищні чинники слід також розглянути як можливість вирішення однієї з найважливіших проблем в медицині – супутнього інтоксикаційного синдрому, який виникає при тривалому і складному лікуванні хворих: після складних хірургічних втручань, масивної хімотерапії, лікування туберкульозу, гепатитів, СНІДу тощо.
Таким чином, Борислав має колосальний потенціал для створення унікального міжнародного бальнеологічного курорту, який буде дарувати багатьом тисячам потребуючи з усіх кінців землі здоров’я, а бориславчанам – достаток і щасливе відчуття своєї потрібності світу!
Проте дорога до цієї райдужної перспективи не проста. Хоч вона і потребує колосальних організаційних, наукових, технічних, фінансових зусиль, можлива для подолання при одній умові – зміни світогляду громади Борислава. Що мається на увазі. Відносно невеликі поклади нафти в Бориславі не принесуть великого прибутку громаді при традиційному її використанні, тобто як сировини для виробництва паливо-мастильних матеріалів. Проте використання бориславської нафти, як лікувального засобу, незрівняно підніме її цінність. Так і з громадою Борислава.
При роздрібленні активних людей різними партійками, при споживацькому відношенні до Бога і життя, без відчуття себе дуже важливою частинкою Людства, без любові один до одного і до Бога, без вдячності Творцю за наше життя і вдячності один одному за можливість взаємного служіння, без усвідомлення себе відповідальними за наше навколишнє середовище, і, накінець, без відчуття своєї гідності, як Господнього творіння, а значить, усвідомлення цінності кожного з нас, як унікальної особистості, створеної Богом для нашого співжиття у взаємодоповненні, а не у взаємоподоланні, неможливо навіть мріяти про зміни на краще як у Бориславі, так і в Україні.
Звертаюся до усіх свідомих громадян, до священиків і вчителів Борислава (з проханням розпочати «переформатування» світогляду своїх співгромадян). Таким чином розпочнеться оновлення громади, створення справжнього громадянського суспільства.
Тож об’єднуйтеся в громаду оновленого Борислава та розпочинайте створювати генеральний проект свого Міжнародного курорту. Поряд з цим величним проектом на Вас чекає ще багато цікавих справ. Одна з найцікавіших, це створення міжнародного туристичного центру нафто-озокеритовидобування.
Вуглеводневі гази, які до цього часу приносять Вам лише шкоду, при застосуванні відповідних технологій будуть перетворені у високоліквідні скраплені гази і, крім вагомого прибутку громаді, перестануть загрожувати життю мешканців міста. А теплова енергія супутніх пластових вод принесе тепло і електроенергію в помешкання.
Очевидно, це не вичерпний перелік усіх можливостей оновленого Борислава.
У оновленні Великого Борислава Вам допоможуть вчені і фахівці постійно діючого круглого столу при Західному науковому центрі Національної академії наук у Львові «Бориславський озокерит і бориславська нафта. Пошуки ефективних шляхів цього Бориславського скарбу на службу людям» та члени Львівського осередку наукового товариства імені Сергія Подолинського.
Проте вимушений наголосити на найважливішому: допоки Ви самі, шановна громадо Борислава, не відчуєте важливості Вашої Місії, відповідальності за долю нашого краю, поки Ви не відчуєте себе і не станете справжніми Господарями благословенної Богом землі, на якій Вам судилося жити, доти ніякі «зовнішні» впливи Вам не допоможуть.

Богдан МАКСИМОВИЧ,
головний інженер проекту ДП «Львівдіпронафтохім», багатолітній ініціатор відновлення Бориславського озокеритового родовища

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

1 коментарів до нотатки “Коли засміється Борислав знову?”

  1. Стефан коментує:

    От нащо таку туфту гнати про озокерит? Нема ніякого озокериту,є засіб восковий для аплікацій,а з усього виробництва,на шахті працює скільки? 5 чоловік? Це виробництво? А людям похєр,якщо в підїзді за собою прибрати не можуть,то яка ініціатива? Поки не буде порядку в підїзді,на подвірї не буде порядку ні в місті,ні в державі!

    Відповіcти

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.