ЖЕКи проти ОСББ?

Як бачимо, представники Українського об’єднання патріотів вималювали невтішну картину процесу створення ОСББ у Бориславі. Та одностороннього погляду буває іноді занадто мало. Тим паче відверті звинувачення, які прозвучали на адресу конкретних осіб, потребують пояснення з боку тих, про кого ішла мова, а саме колишніх керівників ЖЕКів Богдана Хомина та Петра Стефанишина. На сьогодні пан Богдан є директором МПП «Борислав-Комфорт», а пан Петро – МПП «Бескид».
Як розповів пан Петро, проблеми ЖЕКів тягнуться вже більше 20 років, відколи Україна здобула незалежність. «Як і багато інших підприємств, ЖЕКи були покинуті на самих себе, – пояснює пан Стефанишин. – Ціни на їхні послуги не змінилися, так само як і вимоги до їх роботи, а ось інфляція та чисельні законодавчі зміни добряче затягнули паски усім працівникам комунальної сфери. Відтоді і почалися усі проблеми та нарікання на бездіяльність житлово-експлуатаційних контор. Нам дуже важко приходилось, адже за старими тарифами ми ледве мали змогу виплачувати нашим працівникам заробітну плату. Якщо ще поточні дрібні ремонти мереж та комунікацій ми могли проводити, то про капітальні ремонти залишалось лише мріяти. Раніше капітальний ремонт зобов’язувалась оплатити держава, але з розпадом Радянського Союзу цей обов’язок Верховна Рада переклала на наші плечі. На жаль, все впирається у гроші, а точніше у їх недостачу і найчастіше відсутність. Ми вже звикли до клейма «покрали», але це зовсім не так. До нас по декілька разів на рік приходили і приходять перевірки, які у наших численних документах звіряли кожну потрачену копійку. А від таких спеціалістів, як до прикладу із КРУ, приховати щось просто неможливо. Наприклад, зараз ми працюємо за тарифами, які ще не змінювалися з 2008 року, а від того часу ціни на матеріали та послуги значно зросли, а новий закон про підвищення заробітної платні ще більше ускладнив ситуацію».
Продовжив думку свого колеги і пан Богдан: «Дійсно приходиться працювати у складних умовах, тому ми тільки За створення ОСББ, бо саме таким чином можна покращити ситуацію з житловим фондом міста. Відповідно: який сенс нам перешкоджати цьому? На жаль, сьогодні ЖЕКи є збитковими і утримувати на балансі багато будинків уже не має змоги, тому створення ОСББ лише полегшить нашу роботу і значно нам допоможе. Усю наявну документацію ми віддаємо без зайвих проблем, бо розуміємо всю відповідальність цього процесу. Щодо нарікань на відсутність проектно-кошторисної документації на поточні ремонти та інші види робіт, то тут є цілком законне і логічне пояснення – ці документи є такими, що зберігаються від одного до трьох років в наших архівах. Потім вони вже перестають бути актуальними, а наші архіви не безрозмірні. Якщо у будинку, де створюється ОСББ недавно проводились поточні ремонти і представники об’єднання хочуть побачити на них документи, то ми без проблем їх надамо, але вони не мають ніякого стосунку до процесу створення ОСББ і ніяк на це не впливають».
Начальник відділу житлово-комунального господарства та будівництва Олег Левицький розповів, що ніяких перешкод для бажаючих створити ОСББ у Бориславі не має. Тим паче, як наголошує пан Олег, документів там потрібен мінімум і всі вони без проблем передаються від ЖЕКів до новостворених об’єднань. «Щоб створити ОСББ потрібно в основному бажання та активність самих жителів будинку і мінімум документів, – говорить пан Олег. – Почати варто зі створення ініціативної групу з трьох осіб, яка буде займатись процесом створення ОСББ і представлятиме інтереси усіх мешканців будинку. Наступним кроком є формування реєстру співвласників, який потрібен для запису результатів голосування за створення ОСББ на установчих зборах. На тих же зборах укладається і затверджується Статут об’єднання. Останнім кроком є державна реєстрація ОСББ, яка є такою ж як державна реєстрація юридичних осіб. Попри поширену думку про величезну кількість документів, які треба подати до реєстрації, їх кількість значно менша. Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», для проведення державної реєстрації ОСББ як юридичної особи вповноваженій установчими зборами особі необхідно подати державному реєстратору заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення про створення ОСББ і затвердження його статуту (цим документом є протокол установчих зборів) та два примірники Статуту ОСББ. Ось і все. Єдиний важливий документ, який ЖЕКи зобов’язані передати новому ОСББ це технічний паспорт будинку. Проблеми з передачею технічної документації є лише у дуже старих будинках. З подібним стикнувся ЖЕК №3, у якого в житловому фонді є будівлі зведені ще у 1913 році. Звісно, документація на них вже давно втрачена і повинна вироблятись наново. Та це поодинокі випадки».
Підтвердив справну передачу документів і начальник управління комунальної власності Ярослав Лаврик. Проблеми з відсутністю документів є у житловому фонді міста, де є будівлі старші 60 років. Та за копіями чи повторним виготовленням документації можна звернутися до МБТІ.
Як бачимо, документів для створення ОСББ потрібно у значно меншій кількості, ніж лякають недостовірні джерела, а ЖЕКам просто не вигідно гальмувати процес створення ОСББ, адже собі ніхто шкодити не хоче.

Підготувала
Анна САГАН

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

1 коментарів до нотатки “ЖЕКи проти ОСББ?”

  1. Житель коментує:

    “….Усю наявну документацію ми віддаємо без зайвих проблем, бо розуміємо всю відповідальність цього процесу…”
    БРЕХНЯ !!! І НБ про це знає !!!

    Відповіcти

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.