«Галицька Каліфорнія» – Борислав

Світлина від Віктора Кравцова.Впродовж цілого року Українське товариство охорони пам’яток історії та культури м. Борислава в рамках Програми CHOICE завдяки співфінансуванню з Євросоюзом реалізовувало проект «Галицька Каліфорнія», який спрямований на дослідження, відновлення та охорону пам’яток історико-культурної спадщини Борислава та Східниці.
Минулого четверга, 20 квітня, відбулася зустріч міського голови Ігоря Яворського із представниками Українського товариства охорони пам’яток історії та культури м. Борислава, які презентували результати проекту. Як розповіла координатор проекту Альбертина Бучинська, в результаті реалізації проекту уже сформовані та видані путівник та карта з історико-культурних пам’яток Борислава і Східниці. Також Товариством вперше для регіону розроблено 5 тематичних екскурсійних маршрутів – історико-краєзнавчий, промислово-інженерний, літературно-мистецький, сакральний та релігійно-паломницький, які також винесені в презентованих друкованих матеріалах.
Науковий експерт проекту Олег Микулич представив розроблені в рамках виконання проекту рекомендації щодо надання об’єктам Борислава та Східниці статусу пам’яток. Рекомендований список включає 10 об’єктів для присвоєння їм статусу пам’яток державного значення, 2 – місцевого значення. А також всесвітньовідому свердловину «Ойл-сіті», яка зараз є пам’яткою державного значення, рекомендовано до списку охоронних об’єктів історико-культурної спадщини ООН в Україні.
Роман Тарнавський, голова Товариства та науковий експерт проекту, презентував рекомендації до стратегії розвитку культурної та екскурсійно-туристичної діяльності регіону.
Цього ж тижня у понеділок та вівторок також в рамках проекту «Галицька Каліфорнія» Товариство організувало науково-практичну конференцію на тему «Культурна спадщина нафтової столиці Передкарпаття».
Першого дня після реєстрації, урочистого відкриття та спільного обіду учасники конференції виголошували свої доповіді на теми історико-культурної спадщини промислових міст Галичини, досвід популяризації знань про місцеві пам’ятки, розвиток туристичного потенціалу регіону. Також у доповідях були заторкнуті і теми громадських організацій як ефективних інструментів пошуку, збереження та промоції пам’яток історії та архітектури, а також роль державних установ у збереження пам’яток історико-культурної спадщини.
Другий день знову ж таки був не менш насиченим, бо у ньому була проведена історико-краєзнавча екскурсія регіоном, а також відкрита дискусія, обговорення та підведення підсумків.
Завдяки цьому проекту наш Борислав стане відомішим і цікавішим як для туристів, так і для місцевих мешканців, адже його історія славна і дивовижна та заслуговує на пам’ять. А можливо, це стане і новим поштовхом до повернення колишньої промислової потужності… Хто зна…

Анна САГАН

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.