І знову про сміття

Картинки по запросу сміттяУже майже рік не лише Львівщина, а й ціла Україна, обговорює проблему Грибовицького сміттєзвалища. Щоденно напруга у самому місті Лева невпинно зростає, адже тверді побутові відходи вивозити просто нікуди і вони нагромаджуються на сміттєвих майданчиках біля будинків. Не меншу хвилю обурення викликає ця проблема і у сусідніх міст, до сміттєзвалищ яких, таємно чи офіційно, потрохи вивозили ТПВ зі Львова. Така ж хвиля захлиснула і наш Борислав.
На 25-ій сесії міської ради міський голова Ігор Яворський, подав детальну інформацію щодо меморандуму, підписаного мерами міст області з облдержадміністрацією, обласною радою та мерією Львова про вивіз і захоронення твердих побутових відходів з обласного центру. Як він сказав, під час цієї зустрічі до керівництва області доведено позицію міської громади Борислава про те, що є рішення міської ради, яким заборонено завезення сміття з інших населених пунктів, отже, міський голова підписати меморандум не може. Голова облдержадміністрації з розумінням поставився до цього. Але сказав, що у Бориславі є проблеми з існуючим полігоном. Як зробити цей полігон безпечним на майбутнє, щоб він не мав негативного впливу на здоров’я мешканців, – це на сьогодні найважливіша проблема. Тому запропоновано не виходити наразі з переговорів, а доповнити меморандум пунктом, згідно якого в тих містах, де є заборона на завіз сміття, можна буде відновити завіз виключно за рішенням місцевих владних органів, тобто нашої міської ради. Це означає, що влада Львова, якщо має бажання, а таке бажання там є, зустрінеться з мешканцями міста і подасть такі пропозиції, які громаду влаштують.
Отож минулої п’ятниці таки відбулися громадські слухання стосовно того, приймати чи ні ТПВ зі Львова. Пояснити ситуацію із львівським сміття приїхали Іван Рудницький (член постійної комісії із питань інженерного господарства, транспорту, зв’язку та житлової політики Львівської міської ради) та Назарій Романчук (начальник житлово-комунального департаменту Львівської обласної ради).
Пан Іван разом із паном Назарієм розповіли, що ситуація вже доходить до свого піку і потребує термінового та кардинального рішення. «На сьогодні у Львові накопичилось близько 7 000 тонн сміття, яке нагромаджується біля сміттєвих майданчиків. Якщо не вжити ніяких екстрених заходів впродовж двох тижнів, то зі Львова потрібно буде почати евакуацію дітей з матерями, старших людей та студентів, адже місто стане майже що зоною екологічного лиха. Своє сміттєзвалище ми вже використовувати не можемо, тому ми запросили до себе 20 мерів міст і попросили у них допомоги. Дехто із них погодився прийняти наше сміття, але без розподілу все накопичене сміття по різних полігонах вирішити проблему не можливо. Ми особисто відвідали майже що усі сміттєзвалища області і вивчили ситуацію на місцях. Там ми зустрічалися із місцевими громадами і просили їх допомогти Львову. Сьогодні з таким проханням звертаємося і до вас. У нас просто немає іншого виходу. Ми вже працюємо над проектом побудови сміттєпереробного заводу, потужності якого дозволять позбутися сміття у цілій області, але його будівництво триватиме не менше ніж півтора року і на цей час потрібно вирішити проблему зі сміттям. Також ми вже займаємося і проблемою рекультивації грибовицького сміттєзвалища, але це також не робиться за один день. Депутати Львівської міської ради на сесії 6 квітня затвердили Договір про виконання проектних робіт щодо підготовки технічних рішень та завдань на проектування рекультивації сміттєзвалища у с. Великі Грибовичі. Предметом договору є підготовка технічних рішень та розробка ескізного проекту на проектування рекультивації сміттєзвалища. Проект буде складено з метою відповідності новим умовам, які утворились на полігоні за період 2013-2017рр, в тому числі внаслідок аварії 30 травня 2016р., а також із врахуванням зміни та доповнень до нормативної бази України щодо полігонів ТПВ (ДБН), з врахуванням міжнародних стандартів. Ми розуміємо, що у вас ситуація теж неідеальна, але все ж краща, ніж у нас. Знаємо ми також і про заборону на ввіз ТПВ зі Львова, але сподіваємося на вашу підтримку і розуміння».
Як тільки представники ЛМР закінчили говорити на них обвалився шквал обурення усіх присутніх у залі депутатів міської ради та бориславців. Громада чітко дала зрозуміти гостям, що місто не змінить своєї думки і навели чимало аргументів. У Бориславі чимало своїх проблем – загазованість, витоки нафти, а саме сміттєзвалище теж уже «на ладан дихає» і це все разом породжує теж чимало екологічних проблем.
Впродовж майже двох годин тривали гарячі дискусії, і як не старались упрохати львівські представники бориславців змінити своє рішення і допомогти обласному центру, позиція громади залишилась непохитною.
В результаті львів’яни поїхали ні з чим, а рішення депутатів про заборону ввезення на бориславське сміттєзвалище львівських ТПВ дістала потужну підтримку громади і у черговий раз підтвердила позицію міста стосовно цього питання.

Анна САГАН

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.