ДО 100-ЛІТНЬОГО ЮВІЛЕЮ ГО «СОЮЗУ УКРАЇНОК»

Картинки по запросу союз українокСеред української громади День Матері уперше провів Союз Українок Канади у 1928 р. Наступного року це свято відзначалось уже у Львові. Ініціатором урочистостей була редактор тижневика «Жіноча доля» Олена Кісилевська.
Турботливими та найдорожчими людьми для своїх сімей і не тільки є наші чарівні жіночки – членкині громадської організації «Союз Українок». ГО «Союз Українок» цього року відзначає свій поважний 100-річний ювілей.
Започаткував свою діяльність Союз Українок 1917 року у Львові. Об’єднавши всі громадські організації, які діяли у Галичині, у громадську організацію, яка на першому своєму зібранні 21 лютого 1917 року прийняла Статут і назву «Товариство Союз Українок».
Основною метою діяльності Всеукраїнської громадської організації Союз Українок є об’єднання українських жінок в демократичному жіночому русі, захист їхніх прав, досягнення гендерної рівності, спрямування творчих сил на утвердження в суспільстві історичних святинь, національних ідеалів і духовної культури, виховання нової генерації української молоді, здатної будувати правову демократичну українську державу.
Першою головою організації в м. Бориславі була обрана Ірина Сеник – відома громадська діячка, почесний член Союзу Українок, який на своєму Конґресі у Рочестері (США) визнав її однією зі 100 героїнь світу.
Всеукраїнський з’їзд Союзу Українок, який відбувся 21 грудня 1991 року постановив виготовити емблему Союзу Українок. Емблема символізує: працелюбність, витривалість української жінки, добробут нашої батьківщини – України, має романтичне, поетичне та героїчне забарвлення в образі соти. А червона калина – символ нескореності та високого духу нації. Прапор Союзу Українок має блакитний колір. Ширина прапора до його довжини відповідає в пропорції 1:2.В лівому верхньому кутку на відстані 1/5 зверху та з лівого краю на відстані 2/5 знизу розміщена емблема СУ – шестигранна бджолина сота з листочком, гілкою калини та з початковими літерами організації – СУ – по обох боках цієї гілки.Емблема СУ вишита золотими /або жовтими/ нитками на блакитному фоні прапора. Плоди калини в емблемі вишиті червоними нитками. Зворотній бік прапора – чисто блакитний.
Головами ГО «Союз Українок» м. Борислава свого часу були: Анастасія Закидальська, Людмила Піхоцька, Надія Турецька, Марія Підлубна та Дарія Соловчук.
На цей час головою ГО «Союз Українок» є Ганна Глод, яка спільно з членкинями продовжує активну організаційну роботу – незліченними є їхні виступи у пресі, по радіо та по навчальних закладах міста з популяризацією ідей соборності незалежної держави. А також союзянки тісно співпрацюють з бібліотекою-філією № 6 для юнацтва – проводячи багато цікавих та пізнавальних заходів.
Напередодні свята Дня Матері працівники бібліотеки-філії № 6 для юнацтва спільно з учнівським колективом 9-Б класу ЗОШ № 4 (класний керівник Галина Пруська) підготували захід «Мати – символ добра на землі!» для членкинь ГО «Союз Українок», запросивши їх в літературну кав’ярню.
Літературну кав’ярню відчинили для гостей бібліотекарі Галина Почіковська та Оксана Кравцова, коротко розповівши про святкування Дня Матері та 100-літній ювілей ГО «Союз Українок». Також ведучі продемонстрували всім присутнім стінгазету «Будні та свята союзянок Борислава».
З вітальними словами перед присутніми виступили: Ірина Фаримець «Мати квіти посадила», Мар’яна Куротчин «Всього, що найкращого в світі буває», Іван Годунов «Жінкам потрібно дуже мало», Софія Здендяк «Мама старенька стоїть на воротах», Олександр Джуга «Мати Божа, я добре розумію», Тетяна Нагловська «Молитва», Христина Карпінець «Боже, Отче наш єдиний», Валентина Гера «Якби в словах була пророча сила», сестри Ірина та Мар’яна Фаримець «Де взяти слів, щоб вдячність передати», Созанська Марія «Турботи, клопоти, робота, діти».
Дзвінко лунали в літературній кав’ярні музичні привітання. Пісню «Мама» союзянкам подарувала Мар’яна Куротчин. У виконанні учнів 9-Б класу пролунала також «Пісня про маму».
До слова була запрошена союзянка п. Ганна Попова, яка подарувала бібліотеці свою нову книгу «Галичанка на лісоповалі». Членкині ГО «Союзу Українок» Мирослава Павлюх, Віра Курпіта та Галина Кваснікевич продекламували поезії про маму. Ганна Глод висловила подяку всім, хто долучився до заходу.
На завершення завідувач бібліотеки-філії № 6 для юнацтва Ольга Смерека вручила членкиням ГО «Союз Українок» привітальні листівки.

Галина ПОЧІКОВСЬКА,
бібліотекар бібліотеки-філії № 6 для юнацтва Бориславської МЦБС

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.