«Журналіст – це більше ніж професія»

Картинки по запросу день журналістаУ середу ввечері Україну сколихнула сумна новина: 31 травня 2017 року на 85 році життя, після важкої недуги, відійшов у вічність Блаженнійший Любомир (Гузар), Верховний Архієпископ-емерит Української Греко-Католицької Церкви. Пішла у засвіт велика і мудра людина, яка стала для більшості українців живим втіленням національної совісті, справжнім символом жертовного служіння своєму народові та країні.
Про унікальну роль Блаженнішого у духовному становленні сучасної української нації ще скажуть своє вагоме слово історики та релігієзнавці. Мені ж у переддень професійного свята медійників – Дня журналіста України – хочеться акцентувати увагу на думках Верховного Архієпископа-емерита про суспільну роль журналістів та журналістики, яких Любомир (Гузар) вважав надзвичайно важливим елементом демократичного ладу. Блаженніший був переконаний, що журналісти допомагають людині розуміти й вирішувати важливі життєві справи правильно, ефективно й послідовно. «Журналіст, – стверджував архієпископ, – це більше ніж професія. Журналістика – це свого роду спосіб життя, який покладає на людей цієї професії велику відповідальність за моральне здоров’я нації».
Визначальна роль преси у громадсько-політичному житті суспільства та вплив мас-медіа на формування суспільної свідомості визнавалася завжди. Ніщо в сучасному світі високих технологій і шаленого ритму життя не коштує так дорого, як інформація. Слово – потужна зброя. Ще Наполеон І Бонапарт зазначав, що преса – це світова сила. Тому професійність журналіста в умовах неоголошеної інформаційної війни визначається не через рівень сенсаційності, а в обережному й виваженому ставленні до кожного слова.
«Якби ти знав, як много важить слово, Одно сердечне, теплеє слівце!» – стверджував у однойменній поезії наш геніальний земляк Іван Франко. Для творчості Великого Каменяра ці слова були принциповими. Виважено та відповідально підходить до відображення міських подій суспільного життя на шпальтах газети творчий колектив «Нафтовика Борислава». Бо як зазначав талановитий американський підприємець Хеврі Маккей, хороші новини завжди до вас дійдуть, важливо, наскільки швидко знайдуть вас погані.
Такої ж принципової позиції дотримуються не тільки штатні працівники редакції, але й постійні наші дописувачі та читачі. Саме їх, у першу чергу, ми щиро вітаємо із нашим професійним святом – Днем журналіста.
Колектив редакції щиро вдячний за цікаві та змістовні публікації Любомиру Михалевичу, Роману Тарнавському, Божені Дмитришин, Наталії Бараняк, Роману Луцику, Андрію Грущаку, Сергію Гепалову, Віталію Гніденку, Станіславі Ленчук, Наталці Костецькій та багатьом іншим громадським дописувачам, які вважають за обов’язок поділитися доброю новиною із читачами газети.
Було б несправедливим напередодні свята Української журналістики зі словом вдячності не згадати відомі у місті виробничі колективи та підприємців, які розуміють складність проблем, що переживає сьогодні міська газета і завжди готові надати посильну допомогу. Це у першу чергу колективи НГВУ «Бориславнафтогаз», ТДВ «БЕЛМЗ», БЦБВО та «Бориславської нафтової компанії», а також відомі у місті підприємці: Володимир Голуботовський, Ігор Михаць, Олександр Зварич, Михайло Старчевський, Микола та Роман Ковалики, Володимир Кузбит, Йосип Дяків із Дрогобича.
Окреме слово вдячності за розуміння та підтримку колектив редакції адресує співзасновникам видання – Бориславській міській раді в особах міського голови Ігоря Яворського, секретаря ради Юрія Химина та керівників депутатських фракцій Богдана Городиського (Блок П. Порошенка), Ярослава Струса (ГР «Народний контроль»), Іванни Книш («УКРОП»), Віктора Руднєва (Радикальна партія О. Ляшка), Степана Костя («Громадянська позиція»), Василя Чабана (ВО «Батьківщина»), а також заступника міського голови Роксоляни Гарасимів, керуючого справами виконкому Ігоря Кобилецького і, безперечно, селищного голови Східниці Івана Піляка, які розуміють проблеми міської газети і завжди готові надати колективу редакції руку допомоги.
Колектив «Нафтовика Борислава» сердечно вітає Вас, а також журналістські колективи «Радіоредакції «Слово» та «Бориславського кабельного телебачення» із нашим спільним святом – Днем журналіста України – і від усієї душі бажає Вам мирного неба, творчого зростання, успіхів та цікавих по-справжньому хороших новин. Нехай доля буде прихильною до Вас, а Господь дарує щастя і здоров’я на довгі-предовгі літа.

Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.