Збережемо храми від вогню

На Львівщині налічується понад 2000 церковних громад різних конфесій, частина яких мають існуючі церкви, а частина їх будує чи планує будівництво.
Майже щорічно в області виникають пожежі в культових спорудах, під час яких «гинуть» у вогні дорогоцінні ікони, іконостаси, старовинні церковні Євангелія та інші речі.
Дерев’яні церковні споруди при пожежі майже кожного разу згоряють повністю. Такі пожежі, як правило, є резонансними і викликають підвищений інтерес у громадськості, а в зв’язку з міжконфесійним протистоянням вносять додаткову взаємну підозру та соціальну напругу.
Статистика свідчить, що найбільша кількість пожеж припадала на 1990, 1992 та 1994 – 1995 роки, тобто на період становлення Української Державності та загострення протистояння релігійних конфесій, а також на початок активного будівництва і реконструкції культових споруд.
Більшість пожеж виникла всередині церковних закладів, а саме: безпосередньо у храмі вірних та притворі, що пояснюється наявністю великої кількості споживачів електроенергії, малокалорійних джерел запалювання, пожежного навантаження та великої скупченості людей.
Аналізуючи причини і періоди виникнення пожеж впродовж доби, необхідно зазначити, що більша кількість пожеж виникала в денний і нічний період доби, основними причинами яких було: порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електрообладнання та необережне поводження з вогнем, занесення джерела вогню ззовні, що знову ж припадає на вихідні дні.
Виходячи з аналізу пожеж за 10 років, які виникали в культових спорудах Галичини, звертаємося до настоятелів релігійних конфесій з з проханням:
– Не менше одного разу в 2 роки проводити замір опору ізоляції електропроводки на діелектричну міцність та заземлюючих пристроїв, а також проводити поверхневу обробку дерев’яних конструкцій вогнезахисними розчинами.
– Будівлі культових споруд обладнувати блискавкозахистом, а приміщення автоматичною пожежною сигналізацією.
– Призначати відповідальних осіб за проведення пожежонебезпечних робіт при виконанні будівельно-монтажних і ремонтних робіт.
– Уникати експлуатації тимчасових електромереж та електронагрівальних приладів.
– З особами, які входять до церковного комітету, проводити навчання з вивчення правил пожежної безпеки.
– Під час проведення релігійних обрядів використовувати самозатухаючі пожежобезпечні свічки.
– Культові споруди забезпечити первинними засобами пожежогасіння (вогнегасниками) з розрахунку один вогнегасник з ємністю заряду не менше 5 л. на 200 м. кв. площі.
Бориславський МВ ГУ ДСНС України у Львівській області.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.