МЕДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ДЛЯ МРАЖНИЧАН

Світлина від Петра Магура.Минулого тижня у мікрорайоні Мражниця розпочав роботу кабінет сімейної медицини. Це результат кількарічної наполегливої роботи комітету громадського самоврядування мікрорайону. Ми попросили голову комітету пані Надію ТУРЕЦЬКУ детальніше розповісти про цю справді знакову як для Мражниці, так і для всього міста подію. Тож їй слово:– У нас на Мражниці в останні роки існувала традиція, щоб до Міжнародного Дня захисту дітей готувати для нашої дітвори якісь цікаві сюрпризи. Минулого року ми придбали путівки для поїздки до Польщі, місцями, пов’язаними з іменем Степана Бандери, бо, власне, наш Народний дім «Просвіти» розташований на вулиці його імені. А цього року першого червня нам вдалося відкрити у приміщенні Народного дому кабінет сімейної медицини. Це було не так просто зробити і передувала цій події п’ятирічна праця. Нам вдалося кілька років тому взяти участь у кількох мікропроектах спільно із Львівською облрадою для залучення коштів з обласного бюджету. Розпочали з ремонту кабінету, призначеного стати кабінетом сімейної медицини. Спонукала до цього реформа медицини, що зараз відбувається, і розуміння того, що коли нашим мешканцям доведеться дуже далеко їздити для отримання медичних послуг, то в людей просто опустяться руки. Самі розумієте, що коли нема змоги вчасно перевірити, наприклад, роботу серця, чи кров’яний тиск, то це може закінчитися інсультами, інфарктами та навіть летальними випадками. Тому створення такого кабінету має велике значення, щоб тут, на місці, можна було отримати медичну пораду, якусь профілактичну допомогу. Власне з метою такої профілактичної роботи, а також, щоб тут, на місці, контролювали здоров’я наших діток, найменшеньких пацієнтів, ми задумали створення цього кабінету. Коли кажу ми – маю на увазі всю громаду, Комітет громадського самоврядування мікрорайону, наших депутатів – Романа Яворського і депутата попереднього скликання Олега Городиського, медика за професією, якому, власне, і належить ця ідея, ініціатива створення такого кабінету. Пану Роману Яворському, нашому нинішньому депутату, особлива подяка від усіх мражничан, бо від початку і до завершення він взяв на себе вирішення всіх проблем, пов’язаних зі створенням цього медичного центру. Адже йшлося про те, щоб все було зроблено згідно державних стандартів. Для цього нам довелося підвести до Народного дому воду, каналізацію, щоб все було згідно вимог. Більше коштів нам не вдалося залучити від міської ради чи відділу охорони здоров’я. Тому облаштовували все своїми силами: придбали меблі, необхідний інвентар і з першого червня кабінет зміг запрацювати.
За нашим християнським звичаєм, цього ж дня приміщення кабінету сімейної медицини було освячене. Провів цей обряд парох нашої церкви Успіння Пресвятої Богородиці отець Микола Пишкович. Нас запитували, чому так швидко ми провели це посвячення. Такі були обставини, бо вже у вівторок отець Микола їхав знову в зону АТО, адже він виконує там обов’язки військового капелана. А нам хотілося, щоб освятив кабінет саме наш парох.
На цю урочисту подію ми запросили багатьох людей: головного лікаря центральної міської лікарні Віталія Головчака, заступника міського голови Роксоляну Гарасимів, звичайно ж, лікарів, які в подальшому будуть тут працювати. Для роботи в цьому кабінеті ми довго шукали спеціалістів, які б мали відповідні документи, що можуть працювати саме сімейним лікарем. Зверталися за допомогою навіть до головного лікаря ЦМЛ. Тож тепер медичні послуги мражничанам надаватимуть лікарі Ірина Німець та Франко Возняк, і кабінет сімейної медицини вже розпочав роботу. А на посаді медичної сестри наразі працює наша мражничанка Наталія Цюник, яка теж є членом нашого комітету громадського самоврядування.
На освячення прийшло дуже багато людей, навіть з маленькими дітками, щоб, так би мовити, познайомитися зі своїми лікарями.
Під час урочистості з дуже гарним словом звернувся до присутніх отець Микола Пишкович. Наголосив, що таку важливу справу не можемо розпочинати без Божої опіки, тим більше, що в нашій церкві є мощі Святого Миколая і Святого Мартина, які сотворили багато чудес для оздоровлення людей.
Напутнє слово сказали також заступник міського голови Роксоляна Гарасимів та головний лікар ЦМЛ Віталій Головчак.
Часто задавали мені запитання, як вдалося все це зробити. Найважче, коли стараємося зробити щось хороше і нове, – подолати апатію людей, байдужість. Але жити без віри людина не може. Треба просто вірити в ту справу, що робиш, і ставати до праці. І так можемо навіть у найскладніших умовах щось змінити на краще. Все залежить від людей, від кожного з нас.

Підготував
Ігор ЮРИНЕЦЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.