«Українське гроно мовної лози»

IMG_0787Моря бриліантів, це – мова моя,
Це – мова моєї Вкраїни.
Яка у ній сила – і кличе, й сія, яка в ній мелодія лине,

В натхнення хвилини!
О мово моя, д
уша голосна України.

В. Сосюра.

Мова – одне із багатьох див, створених людьми. Вона віддзеркалює душу народу, його історію. У нашій мові є чимало захоплюючого й дивовижного… І щасливі ми, що народилися й живемо на такій чудовій, багатій, мальовничій землі – в нашій славній Україні.
Великий Кобзар, Тарас Григорович Шевченко, на сторожі людської гідності, честі поставив слово… Звертаючись до майбутніх поколінь, до нас з вами, наказував:
Учітесь, читайте. Чужому навчайтесь, й свого не цурайтесь.
Бо хто матір забуває, того Бог карає,
Того діти цураються, в хату не пускають.

З колисковою материнською піснею, тихою казкою, доброю ласкою першим до нас приходить слово… За допомогою мови ми мислимо, спілкуємось, висловлюємо думки і почуття. Опанування мови людина починає з дня свого народження. Мову, як і матір, не вибирають, а сприймають з материнським молоком. Вона єдина, як і мати, вірна та рідна серцю на все життя. А забув свою мову – забув рідну домівку, зрадив свій народ. Один мудрець сказав: «Людина, байдужа до рідної мови, схожа на дикуна».
Багата й милозвучна наша українська мова. Усі ми її любимо, та це не означає, що для нас чужими чи далекими є мови інших народів. Так само, як окремі люди чи цілі народи мають далеких близьких родичів, так і в родинних стосунках перебувають між собою мови. Найближчими родичами української мови є мови-сестри: російська та білоруська. Коло родичів розширюється за рахунок інших слов’янських мов: польської, словацької, болгарської…
Для кожного народу дорога його мова. Для нас найближчою і найріднішою є українська…
У бібліотеці-філії № 6 для юнацтва відбувся захід «Українське гроно мовної лози», присвячений Дню української писемності та мови. З вступним словом до присутніх звернулася бібліотекар Галина Почіковська та запросила всіх поринути у чарівний світ мовної краси.
Ведучими свята були учні 11-Б класу ЗОШ № 4 Михайло Біляк та Ірина Панів. Вони ознайомили присутніх з багатством і величчю рідної мови. Шанувальники рідного слова мали можливість прослухати легенди про мову та пісню (читала Віта Шипілова), «Молитву до мови» Катерина Мотрич, а також загадки, прислів’я та приказки про мову та неповторний декалог Івана Огієнка – десять його заповідей, десять принципів, якими має керуватися кожен українець, побудований за іншим неповторним декалогом десятьма заповідями Божими.
Під час свята учні 11-А та 11-Б класів: Ірина Шумилова, Вікторія Кілас, Павло Юськів, Мар’яна Вересоцька, Катерина Кулик, Софія Дрич, Олена Маркович, Катерина Станович, Олена Юрків, Вікторія Платко, Оля Іллюк, Віка Терлецька читали поезії В. Сосюри «Любіть Україну», В. Самійленка «Українська мова», О. Лупія «Говоріть», С. Воробкевича «Рідна мова», О. Лупія «Могутня сила», «Не посмій забути», О. Лупія «Рідна мова», Д. Білоуса «Диво калинове», В. Сосюри «Рідна мова», М. Рильського «Плекайте мову», О. Олеся «Рідна мова в рідній школі!».
Гості свята мали можливість помилуватися піснями «Мова єднання» та «Україна – це Я, Україна – це Ти» (у виконанні Ірини Панів, Мар’яни Вересоцької, Софії Дрич, Ані та Тані Токарських, муз. супровід Андрія Подуфалова), «Кущ калини» (у виконанні Ірини Панів, Мар’яни Вересоцької, та Олега Тимишина, муз. супровід Андрія Подуфалова).
Бібліотекар Ольга Смерека провела перегляд книжкової виставки «О слово рідне, України слава!», що висвітлює нові надходження та знайомить читача з величчю рідної мови.
На завершення свята вчителі ЗОШ № 4, класний керівник 11-А класу Оксана Голик та 11-Б класу Тетяна Вередин подякували організаторам та учасникам свята, адже заходи такої тематики підкреслюють велич, красу рідного слова, навчають любити, поважати свій народ, свою землю, свою державу, закликають молодих людей любити свою батьківщину, рідну мову і народну пісню. І маємо все робити для того, щоб серед інших мов світу звучала і наша – світла й чиста, мелодійна і багата українська мова.
Галина ПОЧІКОВСЬКА,
бібліотекар бібліотеки-філії № 6 для юнацтва Бориславської МЦБС.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.