Борислав відзначив ювілей Івана Франка

Як і завжди, день народження, а цього року і 160-річний ювілей Івана Франка, Борислав відзначив гідно. Адже коли говорити про геніального українського письменника, філософа, політолога, то наше місто з повним правом може вважати його однією з найвеличніших постатей в історії Борислава. Так, народився Франко у поближніх Нагуєвичах, але навіть його літературний шлях був позначений причетністю до тогочасного життя і проблем нашого міста. Його повість «Борислав сміється» не тільки возславила наше місто на теренах всієї Австро-Угорської імперії, але й стала одним з визначальних етапів літературної діяльності геніального письменника.
А хіба ж не Іван Франко, який дуже часто бував у нашому місті, розбудив до літературної творчості великого письменника Стефана Коваліва, твори якого і донині є ледь не фотографічною літературною документалістикою життя і побуту наших краян-бойків тих часів. Та й не тільки бойків, але й всієї громади, де наче після спроби побудови Вавілонської вежі, переплелися різні мови, різні звичаї і культури.
Тож закономірно, що Іван Франко – символ Борислава, символ його минулого і майбутнього також. Адже крилаті слова із поезії, що пережила багато десятиліть і стала своєрідним натхненним гаслом від часів першої світової війни і аж до нинішніх днів – «Не пора, не пора, не пора…», стали справді сходинкою у нинішній день, у майбутнє. В тих полум’яних рядках сконденсована своєрідна програма відродження і нашого народу, і нашої держави.

Ігор ЮРИНЕЦЬ

Більше читайте в нашій газеті “Нафтовик Борислава” №67 від 31 серпня 2016 року.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.