«Мови рідної скарби»

До Дня української писемності та мови 9 листопада для учнів 7-х класів ЗОШ № 8 працівники бібліотеки-філії № 3 Бориславської МЦБС провели мовознавчу годину «Мови рідної скарби».
Захід розпочала бібліотекар Оксана Щесна віршем Д. Білоуса «Безцінний скарб». Мов заповіт поета звучали слова:
«Що є для тебе рідна мова –
візьми собі на карб:
життя духовного основа,
безцінний вічний скарб»
Як доповнення до цих чудових поетичних рядків про мову у виконанні учнів прозвучали вислови відомих особистостей про українську мову.
Завідувачка бібліотеки-філії № 3 провела бесіду «Мова – найбільший і найцінніший скарб народу», у якій розповіла про свято Дня української писемності та мови, його заснування, про Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика та його засновника, а також про ще одну важливу дату – день вшанування пам’яті преподобного Нестора Літописця, першого історика Київської Русі, основоположника писемної української мови.
Перш ніж розпочати свого, роду мовний конкурс-квест, для учнів було проведено перегляд літератури «Від словника до словника – пізнавай слова», який допоміг дітям пізніше у виконанні першого завдання конкурсу під назвою «Таємниці слова».
Саме словники («Тлумачний словник української мови», «Орфографічний словник української мови», «Словник іншомовних слів», «Англо-український словник», «Словник літературознавчих термінів») стали джерелом пошуку слів, а разом з тим букв-скарбів у першому завданні під назвою «Від словника до словника». Підходивши по черзі до словників, учні, отримували кожен своє завдання, знаходили після його виконання букву. Результатом виконаних завдань стало складене ними із цих букв слово «бібліотека».
У наступному завданні («Цікаві фразеологізми») діти із своєрідної скринькиіз скарбами виймали карточки з написаними на них фразеологізмами та пояснювали їх значення. Останній учасник, повернувши скриньку вверх дном, зачитав наступне слово «скарбниця». Букви, із яких склали учні слово були виділені у їхніх фразеологізмах.
Останнє із завдань під назвою «Навіщо мові бур’ян?» виявилось для учасників найлегшим. У ньому із двох поданих слів слід було вибрати правильно написане. Давши відповідь, вони отримували букву, яка відповідала початковій букві слова-відповіді. Потім спільними зусиллями семикласники склали з цих букв слово «мудрості». Результатом виконаних завдань став складений із всіх цих слів вислів: «Бібліотека скарбниця мудрості». За свої старання, знання та кмітливість і активність діти отримали символічні призи-нагороди.
Завершила захід завідувачка бібліотеки-філії № 3 висловом французького філософа та письменника Франсуа Вольтера: «Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити все життя». Цю фразу вона порадила взяти на озброєння у вивченні рідної мови. Бо лиш тоді вона відкриває усі свої скарби.

Наталія СЕНЬКІВ,
завідувачка бібліотеки-філії № 3 Бориславської МЦБС

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.