НАША ПРОФЕСІЯ – ДОПОМАГАТИ ЛЮДЯМ

Кожного року, у першу неділю листопада, країна вшановує соціальних працівників –людей, на яких покладена дуже відповідальна і почесна місія. У нашому місті теж є організація, яка творить добро не тільки через службові обов’язки, а й за велінням совісті та покликом душі – Бориславський міський територіальний центр соціального обслуговування.
Наш територіальний центр провадить свою діяльність на принципах адресності та індивідуального підходу, доступності та відкритості, добровільного вибору отримання чи відмови від надання соціальних послуг, гуманності, комплексності, максимальної ефективності використання бюджетних та позабюджетних коштів, законності, соціальної справедливості, забезпечення конфіденційності, дотримання стандартів якості, відповідальності за дотримання етичних і правових норм.
З жовтня 2016 року у Бориславському терцентрі функціонують два відділення: соціальної допомоги вдома і відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги.
Відділення соціальної допомоги вдома утворене для соціального обслуговування (надання соціальних послуг) одиноких громадян, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з частковою втратою рухової активності і потребують сторонньої допомоги, соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в домашніх умовах згідно з медичним висновком. Це люди похилого віку, інваліди (які досягли18-річного віку), крім інвалідів унаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які отримують соціальну допомогу на постійний сторонній догляд, побутове та спеціальне медичне обслуговування відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»; хворих з числа одиноких осіб працездатного віку на період до встановлення їм інвалідності, але не більш як чотири місяці.
Відділення забезпечує безоплатне соціальне обслуговування вищевказаним категоріям громадян, в разі, якщо вони не мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, або рідні є громадянами похилого віку чи визнані інвалідами в установленому порядку.
Серед послуг, що їх надає відділення соціальної допомоги вдома: приготування (допомога в приготуванні) їжі вдома, годування, доставка гарячих обідів; придбання та доставка товарів з магазину або базару, доставка книг, газет, медикаментів за кошти громадян, які обслуговуються; виклик лікаря, надання допомоги в проведенні періодичних медичних оглядів та госпіталізації, організація консультацій лікарів та інших спеціалістів, супровід споживача соціальних послуг у поліклініку; допомога у прибиранні приміщення, пранні білизни та прасуванні. Окрім того, працівники територіального центру допомагають в оформлені документів на отримання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та інших видів соціальної допомоги, у сплаті комунальних платежів. Вирішуємо за дорученням громадян, яких обслуговуємо, різні питання у державних органах, на підприємствах і в установах.
На підставі даних карти індивідуальних потреб у соціальному обслуговуванні та медичного висновку громадянин та територіальний центр укладають договір, у якому зазначаються види, зміст та обсяг послуг, що будуть надані безоплатно, обумовлюються періодичність, строки надання цих послуг, всі інші умови.
Відділення соціальної допомоги вдома, згідно з умовами договору та відповідно до затвердженого графіка, але не менш як два рази на тиждень, забезпечує відвідування громадян, яких воно обслуговує, надає передбачені договором послуги, виявляє додаткові потреби.
Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги утворене для обслуговування таких громадян, які відповідно до акту обстеження матеріально-побутових умов потребують натуральної допомоги.
Право на безоплатне обслуговування відділенням мають: громадяни, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю і не мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу, або рідні є громадянами похилого віку чи визнані інвалідами в установленому порядку; інші громадяни похилого віку, інваліди, хворі (з числа осіб працездатного віку до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, інвалідів, за умови, що середньомісячний сукупний дохід їх сімей нижчий ніж 1,5 прожиткового мінімуму для сім’ї; громадяни, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв’язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу; постраждалі від стихійного лиха чи катастрофи, які мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей-інвалідів, осіб похилого віку, а середньомісячний сукупний дохід їх нижчий ніж прожитковий мінімум для сім’ї; внутрішньо переміщені особи, учасники АТО та їхні сім’ї тощо.
Відділення, виходячи з можливостей, наявної фінансової та матеріальної бази (наші спонсори: Благодійний фонд «Хевра», МТ «Вістка миру», приватні підприємці Володимир Голобутовський та Ігор Михаць, за що їм велика дяка) безоплатно надає громадянам одяг, взуття, технічні засоби для реабілітації недужих. Відділення адресної допомоги обслуговує громадян за умови надання всіх необхідних документів щодо складу сім’ї, довідки про доходи, обстеження матеріально-побутових умов.
У Бориславському тер центрі працює 26 молодих спеціалістів, більшість з яких мають вищу освіту. Наші працівники небайдужі до людських проблем, завжди відкриті для спілкування з тими, хто потребує допомоги. Для них сенсом життя стали слова Івана Франка: «Життя людини до тих пір має цінність, доки вона може допомагати іншим людям».
Упродовж життя людина є творцем духовного і матеріального, доброго і злого, дріб’язкового і вагомого. І якщо в молодості вона переконана, що все залежить тільки від неї самої, то у похилому віці, а особливо у глибокій старості, розуміє, що є обставини, проти яких нічого не вдієш. Але, напевно, кожен має право сподіватися на підтримку та допомогу. Хтось її отримує від рідних та близьких, а для когось на старості літ залишається єдина надія на соціального працівника та державу. Працівники нашого територіального центру роблять все, щоб для потребуючих ці надії завжди збувалися. Наша професія – допомагати людям.

Наталя ШТЕРЕБ,
директор територіального центру обслуговування одиноких та непрацездатних громадян

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.