Нова рушійна сила майбутнього Борислава

Усім хочеться жити у красивому, успішному та прогресивному місті, де би все було чудово, а проблеми якщо і виникали, то незначні і вирішувались скоро й ефективно. Та такого рівня життя можна досягти не за один день, а плідною працею впродовж років, головне – почати вже сьогодні.
З такими думками у головах молодих та соціально активних бориславців постала ідея створення унікального суспільного центру, який буде навчати дієвих людей та допомагати розвивати міські проекти, комплексно надихати і консолідувати лідерів та агентів змін, утворювати робочі групи, громадські організації, проводити круглі наради, брати участь в презентаціях, які в результаті розвиватимуть місто. Так виникла ГО «Борислав Хаб» завдяки головному ідейному натхненнику та сповненому бажання до дій заступнику міського голови Богдану Монастирському.
Відколи пан Богдан почав працювати у міській раді він уже був готовий до впровадження кардинальних змін у роботі установи. Та, звісно, він розумів, що все можливо, але не одразу. Оскільки окремий відділ розвитку одразу створювати було не на часі, пан Монастирський взявся за налагодження контактів та підготовку документів для створення громадської організації, яка би допомогла місту повернути колишні силу та славу. І за рік часу, йому це вдалося.
У ГО «Борислав Хаб» на сьогодні є більше 20 членів найрізноманітніших професій, які вже активно працюють над багатьма проектами і невпинно шукають все нові і нові ідеї для втілення. Напрямки розвитку, які опрацьовують талановиті учасники організації дуже різноманітні. Проекти та ідеї спрямовані на розвиток як промисловості, так і туризму, як благоустрою міста, так і транскордонної співпраці. Вивчений «хабівцями» спектр можливостей Борислава просто вражаючий – нафтовидобуток, переробка супутного газу, йодо-бром, озокерит, туристичні маршрути, навчання, медицина, екологія і багато іншого.
Як розповів пан Богдан, він добре думав кого приймати до організації, адже там працюватимуть, спілкуватимуться та вчитимуться ті, хто в майбутньому стане частиною рушійної сили міста. Він задумувався над віком учасників, над тим, чи повинні це бути лише бориславці. Але в процесі пошуку бажаючих міняти життя міста у кращу сторону, він зрозумів, що вище названі критерії відбору безглузді та непотрібні, адже навчити молодь може лише старше і досвідчене покоління, а деякі із них знаходяться не лише в різних куточках нашої країни, а й за її межами. Також багато молоді зараз виїхала за кордон, добилась чималих успіхів у кар’єрі і вони зараз не лише хочуть, а й можуть суттєво допомогти рідному місту.
– «Борислав Хаб» працюватиме для підвищення якості життя містян, – розповідає Богдан Монастирський. – Це означає модернізацію фізичної та розбудову технологічної інфраструктури міста, використання технологій для ефективного управління містом, дотримання стандартів екологічності, сталого економічного розвитку га соціальної інклюзії, активне залучення громадськості до роботи на благо міста. Організація буде працювати заради людей, заради тих носіїв культури «розумного жителя міста», які використовують інноваційні підходи та технологічні рішення для покращення міської інфраструктури, підвищення рівня та якості життя. Концепція покликана створити можливості для еволюції Борислава, поєднуючи стратегічний підхід, технологічні досягнення та широке залучення громадськості до творення нової якості життя. Це проект, який здатен згуртувати навколо себе владу міста, громадських діячів, бізнес та утворити фонд громади Борислава, як інструмент корпоративно-соціальної відповідальності. «Борислав Хаб» покликаний зробити Борислав «розумним». Адже всім нам хочеться, щоб нас оточували розумні люди, продуманий міський простір, хочеться правильно використовувати свій ресурс і щоб в місті була розумна влада. Організація має на меті об’єднати навколо себе різних, самодіяльних, але «дуже закоханих» в своє місто людей. Адже люди – це найважливіше, що є в місті. Це той фактор, який може піднести місто, прискорити його розвиток та зробити його комфортним, або перетворити місто на занедбане, депресивне та сіре місце для ночівлі. Ми впевнені, що у нашого міста чудове майбутнє і воно досягне цієї мети, тому що це місто активних і цілеспрямованих громадян, які вимагають змін, мріють про майбутнє і прагнуть кращого – сучасних стандартів життя, результатів та успіху.
На сьогодні Борислав, як і Україна загалом, затримався у минулому і потребує руху вперед. Стати розумним містом для Борислава – це більше ніж можливість зрушити з місця. Це шанс перейти в іншу епоху – розвинутого постіндустріального світу. Можливість стати містом-лідером. Таку можливість може дати місту робота ГО «Борислав Хаб». Стати членом організації зовсім не складно. Якщо є ідеї і хоча б приблизне уявлення шляхів її втілення, якщо є бажання працювати на благо міста, то в організації будуть тільки раді прийняти таких активних, креативних та свідомих людей. Звертатися можна особисто до пана Богдана, адже він зараз і є головою організації, хоча признався, що лише тимчасово. Згодом планує збори «хабівців», на яких буде загальним голосуванням обрано нового голову та його заступника. Та попри це пан Богдан наголосив, що в організації ця ієрархія потрібна лише для формальності, насправді ж в організації буде лінійна форма роботи, тобто люди працюватимуть над тим, що їх цікавить і в таких командах, які їм буде потрібно для розробки та реалізації проектів.
У ГО «Борислав Хаб» постійно моніторять списки численних грантів і серед них вибирають ті, у яких може взяти участь Борислав. Для таких одразу починають розробляти документи, описи, підрахунки та презентації, які потім оперативно відправляються для розгляду конкурсним комісіям. Відповідно для цього застосовуються всі можливості сучасних технологій. Для кращого зв’язку із громадськістю, владою, майбутніми та існуючими членами організації, закордонними партнерами та всіма бажаючими посприяти розвитку міста у «Борислав Хаб» вже є своя сторінка у соціальній мережі Facebook («Boryslav Hub»). А скоро з’явиться і офіційний сайт організації. Також через соцмережу, а потім і сайт, буде оприлюднюватись вся інформація про діяльність ГО «Борислав Хаб», включно з фінансовою складовою, адже вона об’єднує усіх задля розвитку розумної міської інфраструктури, базованої на принципах відкритих даних, мудрого і прозорого управління та перетворення Борислава на інноваційне та прогресивне місто.
Загалом, як кажуть про себе самі «Boryslav Hub» на своїй сторінці у Facebook – вони є потужною сучасною моделлю урбаністичного перетворення, процесу, коли цифрові технології допомагають вирішувати найбільші виклики, що постають перед сучасним містом. ГО «Борислав Хаб» допомагає перетворювати систему влади та створювати умови для комфортного життя, розвитку спільноти та жителів міста.
Тішить, що у місті таки є небайдужі люди, які хочуть кращого майбутнього для підростаючих поколінь і вже наполегливо працюють на довготривалий результат. Головне, щоб вони мали підтримку і не втрачали віри в себе, бо лише з таким настроєм і спільними зусиллями можна здійснити всі задуми і дійти до бажаної мети.
Анна САГАН

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

1 коментарів до нотатки “Нова рушійна сила майбутнього Борислава”

  1. Юля коментує:

    Анна Саган любить жувати желе і лити єлей.

    Відповіcти

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.