У Новому Кропивнику говорили про об’єднання

Після тривалих «гарячих» дискусій навколо питання створення великої об’єднаної територіальної громади із центром у Бориславі, представницька делегація нашого міста провела першу робочу зустріч із мешканцями регіону, яких місто хоче бачити складі Великого Борислава. Цим населеним пунктом став Новий Кропивник , із громадою якого минулої середи зустрічалася представницька делегація у складі секретаря Бориславської міської ради Юрія Химина, профільних заступників міського голови з економіки та гуманітарних питань Богдана Монастирського та Роксоляни Гарасимів, керуючого справами Ігоря Кобилецького, а також депутатів, голів депутатських фракцій міської ради Віктора Руднєва, Ярослава Струса та Степана Костя.
На зустрічі були присутні також представники Східницької селищної ради на чолі із секретарем Юрієм Журавчаком. Слід зазнчити, що ще у квітні 2015 року мешканці Нового Кропивника отримали від східничан пропозицію об’єднатися в єдину територіальну громаду із центром у Східниці. Відтак східничани, як зауважив секретар селищної ради Східниці, прийшли на збори до Нового Кропивника, щоб послухати, чим буде аргументувати Борислав, закликаючи мешканців Нового Кропивника увійти в Бориславську територіальну громаду.
Предметом більш як двохгодинної розмови в актовій залі клубу стала пропозиція, надіслана Бориславською міською радою мешканцям Нового Кропивника, увійти в склад Великого Борислава, який планує об’єднати навколо себе 14 населених пунктів регіону, включаючи селища Підбуж та Східницю.
У зверненні, яке напередодні зустрічі Бориславська міська рада відіслала усім територіальним громадам, які місто бачить у складі територіальної громади великого, об’єднаного Борислава, йдеться про те, що Борислав без перебільшення та сумніву є історичним центром нафтогазової та озокеритної промисловості України, Європи та світу. Це єдине місто в світі, яке розташоване на промисловому нафтогазовому та озокеритному родовищах з джерелами мінеральних лікувальних вод типу «Нафтуся». Саме нафтовидобуток дав поштовх розвитку навколишнім населеним пунктам.
Територія Борислава за площею складає 3070 га. Відтак жителі Борислава можуть отримувати земельні ділянки безперешкодно, що знімає спекуляцію навколо питань з врегулювання земельних відносин.
Для повноцінного і ефективного розвитку новоствореної громади у Бориславі є всі необхідні інституції, а саме: відділення поліції, відділення ДПІ, установи зв’язку, центр зайнятості населення, суд, ЦНАП, центр безоплатної правової допомоги та ін.
Об’єднання у Бориславську територіальну громаду дасть змогу зберегти і розвинути існуючу у населеному пункті інфраструктуру.
Борислав є бюджетоутворюючим містом обласного підпорядкування, а тому в разі утворення ОТГ перевиконання дохідної частини бюджету буде становити 23,4 млн. грн. в рік. Окрім того, додатково буде виділено разова інвестиційна складова на розвиток інфраструктури територій, які скеровуватимуться на розвиток населених пунктів, що увійдуть в ОТГ.
Офісом реформ Львівщини, як експертним середовищем, станом на вересень 2016 року було враховано всі аспекти соціально-культурного, економічного, демографічного розвитку Дрогобиччини і запропоновано об’єднати територіальні громади краю навколо чотирьох адміністративно-територіальних центрів – Дрогобича, Трускавця, Борислава та смт. Меденичі, що дозволить забезпечити ефективний розвиток всіх громад. Відповідно до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» об’єднання громад відбувається на добровільних засадах».
Пропозиція об’єднатися навколо Борислава в єдину територіальну громаду викликала у мешканців Нового Кропивника чимало запитань. Детальніше про це читайте у наступному числі газети.

Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.