Сто вісім троянд для мами

Мати, матуся, ненька… Чи є щось святіше і дорожче у дитини від матері, золотих її рук і серця? Ні. На світі нема нічого вищого за доброту й самовідданість матері. І скільки б нам не було років, нам завжди потрібна мама, її ласка, увага, любов.
Для кожного українця Свято матері символізує священну трійцю: рідну матір, матір Україну та Матір Божу. З метою виховання любові, пошани до жінки-матері, розвитку творчих здібностей дітей 11 травня 2017 року в Історико-краєзнавчому музеї м. Борислава відбулося свято «108 троянд для мами» з нагоди Дня Матері, а також презентація виставки вишиваних рушників мисткинь-сестер Галини та Світлани Махонюк.
Розпочав свято директор музею Андрій Спас, який привітав усіх матерів з Днем Матері, а також розповів про виставку, яка експонується у музеї:
«Український вишитий рушник завжди мав і має сакраментальне значення в долі кожного українця. Адже рушники, як пісня, а у тій пісні… «І на тім рушникові оживе все знайоме до болю, і дитинство, й розлука і вірна любов!» Не випадково виставка вишитих рушників має поетичну назву «Нев’янучий сад». Адже на полотні різнобарв’ям красуються найрізноманітніші квіти та тварини, ніби в чарівному саду. І вони не зів’януть, не зникнуть безслідно, не кануть в забуття, а будуть дарувати людям радість, спонукати до створення прекрасного відродження давніх традицій, залишати в серцях незабутні враження. У цій залі музею представлено 72 мистецьки досконалі рушники, які здається, наділені якоюсь особливою магічною силою, бо, побачивши їх один раз, – неможливо забути. Мисткині мають дар від Бога, і неможливо повірити, що ці шедеври виконані людьми, які з дитинства прикуті до інвалідного візка важкою недугою. На одному з них Галиною і Світланою вишито сто вісім троянд для своєї мами. Цей рушник і подарував назву для нашого свята».
Директор музею запросив до слова співорганізатора свята Іванну Білинську – керівника центру «Відкрите серце» для молоді з особливими потребами, адже учасниками цього заходу були підопічні Місцевого благодійного фонду «Карітас – Борислав», а ведучими – Юлія Добош та Роман Решетар.
Перед присутніми виступив директор Місцевого благодійного фонду «Карітас – Борислав» священик храму Святої Анни (УГКЦ)
о. Петро Підлубний. Всі спільно помолилися за здоров’я усіх матерів.
У теплій, дружній атмосфері продовжувалось свято. Багато слів було сказано про жінку-матір. З вітальними словами виступив
в. о. начальника управління культури, молоді, фізичної культури та спорту Бориславської міської ради Роман Тарнавський. Про свято Матері, про видатних жінок України говорили союзянки – Анна Глод, Віра Курпіта, Мирослава Павлюх. У виконанні Олі Кузимко прозвучала пісня «Мама».
Гарні слова і побажання висловила директор реабілітаційного центру «Гармонія» (спецшколи-інтернату) Наталія Тіщенко. Вихованці цього центру, а саме: Анна Малкуш, Андріан Микуліч, Михайло Йовжій, Дмитро Епштейн, Валерія Михайльова, Мар’яна Франків та Максим Світлик прочитали вірші Анатолія Махонюка. Адже Анатолій, Галина і Світлана Махонюки – випускники цієї школи.
Свої власні вірші зачитала Алла Горбачова, а Ігор Чайківський – соціальний педагог Місцевого Благодійного Фонду «Карітас – Борислав» – гуморески. Випускники Дитячої школи мистецтв Тарас Бориславський на акордеоні виконав вальс «Повертайся», а Андрій Мельник на гітарі «Перуанський вальс». А далі всі присутні опинилися у казці. Під керівництвом Наталії Кравцової та Тамари Ільницької у виконанні молодіжного складу міського Народного театру для дітей та юнацтва імені Петра Телюка представили казку «Чорна киця».
Але свято на цьому не закінчилося. Підопічні центру Місцевого Благодійного Фонду «Карітас – Борислав» підготували для своїх мам, бабусь подарунки – «Долоньки для мами» і для всіх мам, які були у залі, подарували квіти, зроблені своїми руками. У їхньому виконанні прозвучала пісня «А я бажаю вам добра».
Під керівництвом вихователів реабілітаційного центру «Гармонія» Жанни Луців та Юлії Андрушків було проведено майстер-клас. Із стрічок вчилися плести троянди. І для мами п. Махонюк – сплели віночок із 108 троянд.
А насамкінець свята усі присутні мали можливість за святковим столом посмакувати запашний, гарячий чай з солодощами. За що завдячуємо нашому доброчинцю – Ігорю Михацю.

Галина СПАС,
науковий співробітник Історико-краєзнавчого музею м. Борислава

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.