Літературна вікторина «Коли ще звірі говорили»

«Найкраща ж казка – це ота,
яку пером не описати,
яку ти в серці носиш, брате.
До неї молимося всі
В святині нашої душі»

Іван Якович Франко дуже любив дітей. «Життя, – говорив письменник, – мені мало всміхалося, а діти були тим весняним сонячним промінням, яке зігрівало моє серце».
Саме для них, найменших, Каменяр написав чимало творів, але особливого значення надавав казкам як найбільш доступній формі викладу й сприймання. Він хотів, щоб казка була для малих слухачів засобом пізнання дійсності, щоб від «казкових фікцій» думка дитини спрямовувалася на «дальший, ширший обрій життєвого змагання».
Літературна вікторина «Коли ще звірі говорили», присвячена 160-й річниці від дня народження Івана Франка, знову зібрала в міській бібліотеці для дітей своїх активних читачів.
Після короткого вступу бібліотекаря про геніального сина українського народу Івана Франка діти мали можливість показати свої знання: перша частина запитань вікторини стосувалась життєвого шляху письменника – його дитячих років, родини, навчання. За кожну правильну відповідь учасники свята отримували жетон. Друга частина запитань була по творах Франка для дітей – віршах, оповіданнях, казках. Усі присутні були дуже активними, на деякі запитання відповідали хором.
Під час заключної частини вікторини діти знаходили сучасне слово-відповідник діалектним словам, що зустрічаються у творах письменника.
Насамкінець було пораховано жетони і оголошено переможців. Ними стали Володя Петрів, Іван Ярцев та Софія Фенувка, які отримали на згадку про свято подарунки, а всі інші учасник свята – солодкі призи.
В заключному слові бібліотекар зазначила, що за величиною й багатством творчої спадщини Іван Франко не має рівних собі в історії української культури, літератури. П’ятдесят томів його творів ледве охоплюють половину всього ним написаного. Не випадково Франка називають велетнем, титаном думки і праці. Тож читаймо твори нашого славетного земляка, який безмежно любив свій народ, вірив у його національне визволення і гідне місце серед інших народів!

Ірина КАРПІНЕЦЬ,
бібліотекар міської бібліотеки для дітей Бориславської МЦБС.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.