Сянок виявив бажання стати партнером Борислава

Минулого тижня до Борислава завітала офіційна делегація польського міста Сянок. Представники уряду гміни Сянок на чолі із війтом Анною Галяс прибули до нашого міста з метою вивчення можливості налагодження партнерських стосунків та співпраці між польською гміною Сянок та українським Бориславом. Представників гміни у першу чергу цікавила можливість налагодження тісних партнерських стосунків з метою реалізації спільних проектів у рамках транскордонного співробітництва .
Загальновідомо, що у рамках транскордонного співробітництва за програмою «Польща – Україна – Білорусія 2007 – 2013 роки» курортне селище Східниця спільно із польським курортним містом Полянчик реалізувало проект будівництва амфітеатру. Реалізація вказаного проекту дозволила за рахунок грантових коштів Європейського Союзу звести по обидва боки українсько-польського кордону важливі об’єкти курортної інфраструктури – в українській Східниці та польському курортному містечку Полянчику зявилися сучасні амфітеатри, які стали справжніми культурними центрами під час відпочинкових сезонів.
Цілком зрозуміло, що поляки, маючи успішний приклад транскордонного співробітництва з Україною, намагаються знайти надійних партнерів, з якими можна було би реалізовувати конкретні інфраструктурні проекти у рамках транскордонного співробітництва. Тим паче, що зараз Європейський Союз веде активну підготовку до запуску чергової програми прикордонних регіонів на найближчих п’ять років. Тож цілком зрозуміло, що адміністрації польських територій, розташованих поблизу україно-польського кордону намагаються знайти на українській території надійних партнерів, з якими, окрім культурного обміну та співпраці громад, можна було б у подальшому реалізовувати конкретні інфраструктурні проекти із розвитку територій у рамках програм, що фінансуються Європейським Союзом.
Саме обговорення засад майбутньої співпраці українського Борислава та польської гміни Сянок відбулося у ході зустрічі представників уряду гміни із міською адміністрацією Борислава. Під час зустрічі, окрім засад культурного співробітництва громад, сторони детально проаналізували можливі варіанти співпраці по реалізації спільних проектів у рамках Програми транскордонної співпраці «Польща – Україна – Білорусія».
Бориславська влада запропонувала представникам польської гміни Сянок декілька інвестиційних проектів, які могли б бути реалізовані у рамках транскордонного співробітництва. Серед запропонованих проектів найбільше зацікавлення викликали інвестиційні пропозиції Борислава по впорядкуванню джерел мінеральної води та облаштуванню йодо-бромних ванн, а також захисту санітарних зон джерел мінеральної води, що передбачає будівництво системи відведення побутових стоків у районі Тустановецького озера.
За результатами перемовин мерія Борислава та представники уряду гміни Сянок домовилися укласти договір про співпрацю між гміною Сянок та Бориславом. Окрім того, представники польської міни Сянок та мерії Борислава досягли домовленостей щодо подальшої співпраці у написанні спільного проекту за вибраними напрямками з метою його реалізації у рамках транскордонного співробітництва Єпропейського Союзу за програмою «Польща – Білорусь – Україна».
Після двохгодинного обговорення війт гміни Сянок Анна Галяс не приховувала свого задоволення з приводу засад майбутнього співробітництва із Бориславом. На її думку, під час першої зустрічі вдалося визначити два перспективних напрямки подальшої роботи, що стосуватимуться джерел мінеральної води та каналізації. Обидва напрямки співпраці базуються на потребах мешканців по обидва боки україно-польського кордону, відтак є надія, що нам вдасться ці проекти реалізувати.
Війт також висловила сподівання, що після підписання угоди між гміною Сянок та Борислава, співпраця відбуватиметься на рівні громадських організацій та громад, а також культурного обміну.
– Ми, – зазначила Анна Галяс, – під час наступної зустрічі в Сяноку будемо уже вести мову про наших ближчих потребах та тіснішу співпрацю, яка набуде цілком конкретного змісту.
Під час перебування у Бориславі делегація з Сянока детально познайомилася із Бориславом, а також відвідала Музей нафтової і газової промисловості, що знаходиться у приміщенні НГВУ «Бориславнафтогаз».

Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.