Що таке отих «3200»?

Цієї середи Бориславський міський центр зайнятості знову приймав у себе гостей. Цього разу із просвітницьким семінаром на тему підвищення мінімальної заробітної плати завітав головний державний інспектор Головного управління Держпраці у Львівській області Василь Пилипів.
На зустріч охоче прийшли представники численних підприємств міста різних форм власності, щоб задати панові Василю безліч уточнюючих запитань стосовно хвилюючої теми.
Головний держінспектор на початку семінару одразу ж заявив, що розуміє схвильованість усіх підприємців стосовно нового рішення, але цей крок був вкрай важливим для того, щоб запустити механізм покращення становища громадян, які працюють в Україні, та благополуччя їх сімей. Він погодився, що спочатку страшно і важко усім, але в кінцевому результаті це призведе до підвищення мінімальних стандартів, які в свою чергу зможуть підвищити соціально-економічний рівень життя населення, а також подолати бідність в Україні.
«Втішив» пан Василь представників підприємств інформацією про перевірки та штрафи, але також просив поставитися до цього з розумінням і відповідальністю. «З одночасним набранням чинності законодавства про підвищення мінімальних гарантій в оплаті праці та соціального забезпечення законодавець підвищив і розмір штрафних санкцій за недотримання законодавства у сфері праці та працевлаштування, – розповідає держінспектор. – Уже з 1 січня 2017 р. ст. 265 Кодексу законів про працю України запроваджені фінансові санкції стосовно юридичних та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю, за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні. Сума штрафу, в залежності від порушення, становитиме від 3200 грн. до 320000 грн.».
Наголосив пан Пилипів і на тому, що недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці тягне за собою штраф у розмірі 32 тисяч гривень за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.
Пояснив він також і систему додаткових нарахувань «за заслуги» для різних працівників. «3200 грн. – це той початок, від якого варто відштовхуватися при нарахуванні працівнику зарплати. Це той мінімум, до якого потрібно додавати доплати за понаднормові, вечірні та нічні години, за шкідливість, наявність професійної освіти, стаж роботи і так далі. Ці всі критерії не повинні втискатися у 3200 грн., а додаватися до них. Інакше це знову буде грубим порушенням і потягне за собою відповідні штрафні санкції».
На зауваження підприємців де їм знайти прямо зараз гроші, щоб виплатити своїм працівникам підвищені зарплати, пан Василь без вагань відповів, що це можливо, якщо ретельніше здійснити перерахунки виробничих витрат і доходів будь-якого підприємства. Зі свого власного досвіду численних перевірок підприємств з подібними проблемами, гроші одразу знаходились. Він розуміє, що у всіх підприємств бувають і більш прибуткові періоди і менш прибуткові, але гроші для оплати праці найманих робітників при бажанні і певній розумній економії знайти цілком реально.
Зараз потрібно зібратися з силами і взятися за детальні розрахунки, після яких, можливо, комусь доведеться на деякий час трішки затягнути паски, зате не платити чималих штрафів.

Анна САГАН

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.