Народний часопис. Виходить із 21 лютого 1940 року.

Чи вартує ставити воза попереду коня?

firmanofficijn

У п’ятницю спливає термін п’ятиденного ультиматуму, що був оголошений міському голові Борислава Володимирові Фірману та депутатському корпусові міської ради рішенням недільного віча, який проводила Антикорупційно-люстраційна колегія м. Борислава на центральній площі міста. Антикорупціонери у категоричній формі вимагають від міського очільника та влади фінансового звіту про використання бюджетних коштів, і якщо цього не станеться, обіцяють вдатися до акцій громадської непокори. Так записано у пункті другому резолюції міського віча, яке більше нагадувало хворобливий політ уяви новоспечених політиків, які не завжди можуть відрізнити виконком від міської ради.

Згідно пункту першого резолюції цього ж таки віча тепер бориславці після закінчення недільних богослужінь у храмах міста матимуть можливість «помітингувати» на пл. Івана Франка. Люстратори пообіцяли проводити щонедільні віча доти, поки ситуація у Бориславі не зміниться на краще чи, правильніше,  міський голова Борислава Володимир Фірман не напише заяву про відставку. Про серйозність намірів Антикорупційно-люстраційної колегії міста промовисто свідчив транспарант «Фірмана на вила», який організатори віча почепили на стовбур одного із дерев, що примикало до імпровізованої сцени із мікрофоном.

Розпочалося віче із траурним молебнем за загиблими. Його відправив  о. Григорій Поворозник. Після панахиди та змістовної напутнього слова-проповіді отець Григорій відбув у духовних справах, тож керівництво громадського заходу перейшло у руки членів АКЛК м. Борислава.

Світська частина віча розпочалася виступом голови АКЛК м. Борислава Мехмана Мамедова, який ознайомив присутніх на віче громадян з історією створення та програмовими засадами новоствореної громадської організації, яка наразі не може знайти співпраці із міським головою Борислава Володимиром Фірманом, який, судячи зі слів пана Мехмана, не хоче делегувати у склад утворених антикорупційниками комісій фахових спеціалістів міськвиконкому та надати у розпорядження колегії фінансові документи і технічну документацію на встановлення металопластикових вікон у медичних та освітніх закладах, в тому числі в новобудові СШ № 10 по вул. С. Коваліва, а також ремонту доріг. Дещо дивним виглядало звернення Мехмана Мамедова до учасників віча з проханням надати якісь додаткові повноваження очолюваній ним громадській організації для здійснення статутних завдань. Панові Мехману вартувало би знати, що повноваження очолюваної ним організації окреслені Законом України «Про об’єднання громадян», а представники громади можуть лише підтримувати чи не підтримувати cтатутну діяльність того чи іншого громадського об’єднання щляхом членства, але аж ніяк не надаючи їй якихось додаткових чи надзвичайних повноважень.

Секретар люстраційної колегії, у минулому заступник міського голови з гуманітарних питань Марія Граблюк, свій виступ побудувала на аналізі передвиборчої програми «Фронту змін» та різкій критиці діяльності міського голови. Виступ пані Марії відзначався радикалізмом. Ексзаступниця міського голови вимагала від влади прозвітувати, щоб люди знали, чому, де, коли, як? Окрім того, закликала людей не бути рабами, не терпіти знущань з боку влади та вдаватися до акцій непокори.

Звітності та підконтрольності від влади вимагав також громадський активіст Олег Дергун, який представився учасникам віча координатором політичної партії «Правий сектор». (у місті такої політичної партії у встановленому законом порядку не зареєстровано). Пан Олег побудував свій виступ на жорсткій критиці підприємців міста, які не дбають про потреби міської громади, а лише про власне збагачення та прибутки, а також закликав учасників віча нещадно боротися із внутрішніми окупантами України – хабарниками та корупціонерами. У своєму виступі Олег Дергун звинуватив міську владу в бездіяльності, хамстві, приниженні пільгових категорій пасажирів у міському транспорті та інших діяннях і зажадав негайної відставки міського голови. Громадський активіст засудив позицію депутатів міської ради Олександра Зварича, Олега Городиського, Михайла Гопшти, Андрія Кирчея та Іванни Галушко, які вважають, що в сучасних умовах питання відставки міського голови не на часі, та піддав різкій критиці позицію голови депутатської фракції ВО «Свобода» у міській раді Юрія Химина, який в умовах війни із Росією саму постановку питання про відставку міського голови вважає недоречною. До ВО «Свобода» у пана Дергуна особливі претензії. Ця партійна структура взяла під свій контроль всю екологію держави, але нічого не зробила для українців корисного. До  Борислава навіть приїжджав директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Олексій Балицький, але нічого в місті не зроблено, хоч наобіцяв багато. Окремі претензії Олег Дергун висловив на адресу «Самооборони Борислава», яка не звітує перед громадою, скільки коштів зібрано, яку амуніцію за ці гроші закуплено і кому із бориславців, які нині знаходяться в зоні АТО, доставлено.

Звинувачення влади у розкраданні громадської власності та сумнівних оборудках із комунальним майном прозвучали також у виступі депутата міської ради Володимира Хауляка.

Проте найрадикальнішим можна вважати виступ члена Антикорупційно-люстраційної колегії Миколи Ковалика. Пан Микола перед тим, як зачитати резолюцію віча, назвав міського голову Борислава нашим місцевим Януковичем, а його оточення – депутатів, членів та працівників виконкому – сім’єю, які, наче бабаки, тримаються за владу та розкрадають те, що ще не було вкрадене. Активіст-антикорупційник повідомив, що члени колегії виявили «страшні» зловживання влади у ході проведення реконструкції водозабору «Ріпне», при будівництві моста через р. Тисьменицю по вул. Героїв ОУН – УПА, встановленні вікон та металевих грат на новобудові школи № 10 по вул. С. Коваліва. За нібито виявленими фактами зловживань підготовлено подання у прокуратуру, а фотографії кожного об’єкта разом із фактами зловживань будуть опубліковані у пресі – якщо не в «Нафтовику Борислава», то в додатку до «Високого Замку» – «Дрогобиччині». Стосовно цього пан Микола вже має конкретні домовленості із головним редактором «Високого Замку» Наталією Балюк. У своєму виступі Микола Ковалик порівнював Борислав із Трускавцем і констатував: якщо Трускавець інтенсивно розвивається і стає європейським містом, то Борислав все більше скочується у прірву і стає придатком до смт. Східниці. Міська влада не має жодного позитивного здобутку, який би могла записати собі в актив. Пан Микола говорив щиро та пристрасно. Він признався, що має таку саму гуртівню будматеріалів, як і Фірман, але не прагне стати міським головою Борислава і не розуміє, чому Фірман так тримається за керівне крісло. Воно, може, й справді так. Але збоку виглядало на те, що уся ця словесна тирада виголошувалася антикорупціонером-вктивістом тільки для того, щоб вмотивувати вимогу організаторів віча – змусити міського голову Борислава Володимира Фірмана піти у відставку.

Після ухвалення резолюції, яку підтримало близько двісті чоловік, що були присутні на площі, на віче прибули представники бориславської Самооборони, які після коротких пояснень та вибачень за запізнення розповіли присутнім про виконану роботу та прозвітували за витрачені кошти, зібрані міською громадою на закупівлю військової амуніції для допомоги бориславцям, котрі сьогодні знаходяться у зоні бойових дій. Від самооборони на мітингу виступили Іванна Книш, Роман Деленгевич та Іван Ружило, який зажадав від Олега Дергуна вибачень за безпідставні звинувачення. Проте вибачень від активіста, який представляє себе координатором «Правого сектора», а за реальними діями більше схожий на провокатора, ніхто не почув. До мікрофона Олег Дергун закликав якогось Віктора, який, судячи зі слів останнього, підтримує тісні контакти із бориславськими хлопцями, що знаходяться у зоні бойових дій, регулярно їздить у зону АТО і може передати будь-який військовий вантаж у будь-яку точку бойових дій. На тлі розповідей самооборонівців про складну ситуацію в зоні АТО та неймовірні складнощі у доставці вантажів українським бійцям, ці заяви виглядали якось підозріло, але ведуча мітингу секретар Антикорупційно-люстраційної колегії Марія Граблюк вміло згладила конфлікт і перевела віче у режим вільного мікрофона, біля якого виступили активіст Микола Волощак зі звітом про використання коштів, зібраних Тустановицькою громадою для допомоги родинам потерпілих майданівців. Мешканка мікрорайону Бані порушила питання щодо підняття тарифів за проїзд та незадовільну роботу міських маршруток, а мешканець міста, який не назвався, дав декілька слушних порад щодо розрахунків за житлово-комунальні послуги.

Після оприлюднення інформації про віче на першій шпальті «Нафтовика Борислава» у середу на редакційний телефон подзвонили представники Самооборони, які попросили уточнити інформацію про те, що на віче виступили лише три представники організації – Іванна Книш, Роман Деленгевич та Іван Ружило. Інші виступаючі ніякого стосунку до «Самооборони м. Борислава» не мають. Окрім того, члени Самооборони наголосили, що вони не брали участі в організації недільного віча і не поділяють позиції АКЛК м. Борислава щодо проведення у місті акцій громадської непокори із вимогами відставки міського голови Борислава.

Хочу також зазначити, що такої ж позиції дотримується дуже багато мешканців Борислава, із якими я мав можливість спілкуватися упродовж останніх днів, в тому числі і редакційний колектив «Нафтовика Борислава».

У цей непростий час ми повинні бути свідомі того, що Україна знаходиться у стані війни із Росією. На сході держави йдуть жорстокі бої, у яких гинуть кращі сини нашого народу. Сьогодні ми, українські патріоти, повинні бути єдиними і зробити усе можливе для збереження єдності та незалежності нашої Держави, а не ділити електоральний пиріг та розхитувати ситуацію у місті.

Президент України Петро Порошенко на зустрічі із головами українських міст чітко заявив, що позачергові вибори до Верховної та місцевих рад України відбудуться уже цього року. Власне, разом із формуванням якісно нової української влади слід очікувати прийняття люстраційного закону та проведення повномасштабної люстрації. Сепаратистам, корупціонерам та хабарникам не місце у владі. Це офіційна позиція Президента Петра Порошенкка  та Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка. Проблема у тому, що керівництву держави не дають провести повномасштабні реформи в країні сепаратисти, якими керує наш північний сусід, котрий веде на сході держави повномасштабні військові дії із використанням важкої військової техніки. Тому місцевим політикам мобілізаційного віку, яким не вистачило духу поїхати добровольцями у зону бойових дій, вартувало б притримати свої політичні амбіції у час, коли на полі битви проливається кров українських патріотів. Політиканство на людській крові нікому честі ще не додало. Борислав надто мале місто, щоб можна було щось приховати від людей. На позачергових виборах оцінку отримають усі і кожен зокрема. То чи вартує ставити воза попереду коня?

Петро МАГУР.

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі

Ви маєте бути авторизовані, щоб розмістити коментарі.


Нафтовик Борислава.