Народний часопис. Виходить із 21 лютого 1940 року.

Стався витік невідомої речовини

Увага

29 липня цього року о 20 год. 05 хв. до чергового підрозділу Бориславського міського відділу Головного управління ДСНС України у Львівській області надійшло повідомлення про те, що на території колишнього ВАТ НДІ «Синтез» з металевої ємності стався витік хімічної речовини.
Відповідно до вимог, до місця виклику було направлено автоцистерни ДПРЧ-6 та ОГ Бориславського міського відділу.
Фахівця, які прибули до вказаного місця, встановили, що з металевої ємності об’ємом 4 м. куб., обвалованої залізобетонним бруствером, внаслідок корозії металу утворився витік невідомої хімічної речовини.
Відтак пари хімічної речовини було ізольовано розпиленою водою, місце розливу нейтралізовано 5 %-им лужним розчином у кількості вісім тонн.
На місце виїжджали автоцистерни ДПРЧ-6, фахівці АЗО ДПРЧ-7 (о/с 3 чол.), автомобіль «Mitsubishi-L-200» 2-го спеціального центру швидкого реагування ДСНС України (м. Дрогобич, 6 чол.), ХРЛ АТС (3 чол.), ОГ ГУ ДСНС (М. О. Довганський, 2 чол.) та ОГ Бориславського МВ (О. М. Кобилецький, 5 чол.), представники Дрогобицького міськрайонного управління Держсанепідемслужби.
Також на місці події були присутні міський голова Борислава Володимир Фірман, секретар міської ради Ігор Яворський, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Бориславської міської ради Володимир Прідун, депутат Львівської обласної ради Володимир Голобутовський та депутати міської ради Ігор Михаць, Костянтин Кравцов, Віктор Ревкевич, Роман Кікіс.
За інформацією начальника Дрогобицького міськрайонного управління Держсанепідемслужби Романа Ковтала працівники Дрогобицького міськрайонного відділу лабораторних досліджень в районі житлової забудови (район вул. Гонти, 3), прилеглої до місця події, провели відбір проб повітря на вміст хлористого водню. Вміст хлористого водню не перевищує гранично допустиму концентрацію. Небезпеки для здоров’я мешканців немає. Моніторинг буде продовжено до повної ліквідації наслідків події.
Наразі організовуються та здійснюються відповідні заходи щодо аналізу і встановлення назви хімічного складу речовини та вирішуються питання щодо подальшої її утилізації.
Ігор ЯВОРСЬКИЙ,
в. о. міського голови, секретар міської ради.

РОЗ’ЯСНЕННЯ ВІДДІЛУ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ БОРИСЛАВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ СТОСОВНО ВИТОКУ НЕВІДОМОЇ РЕЧОВИНИ НА ТЕРИТОРІЇ КОЛИШНЬОГО ВАТ «БНДІ «СИНТЕЗ»
У 2008 – 2010 роках ВАТ «Бориславськитй НДІ «Синтез» з дослідним заводом» пройшов процедуру банкрутства. Все промислове обладнання було продане – частково у виді металобрухту, частково, як ємності та апарати.
29 липня орієнтовно о 19 годин на території колишньої установки № 22 було зафіксовано задимлення.
Обстеження місця події дало змогу встановити такі факти:
1.На територію колишньої установки № 22 ВАТ «БНДІ «СИНТЕЗ» залишено дві ємності. Одна вертикальна об’ємом приблизно 3 куб. м, друга горизонтальна об’ємом близько 5 – 7 куб. м.
2.Ємності не марковано, вміст і кількість продукту невідома.
3.В одній із ємностей (об’ємом приблизно 5 – 7 куб. м) знаходиться невідомий продукт.
4.В результаті просочування невідомої речовини під ємністю нагромадилося кілька літрів рідини, пари піднімалися у повітря і створювали видимість диму.
Дії підрозділу МНС: було прийнято рішення обробити місце витоку слабким розчином лугу. Для цього було приготовлено розчин гідроксиду натрію у воді з концентрацією приблизно 2,5 – 3%. Розчин такої концентрації є менш агресивний, більш безпечний у роботі, не призводить до руйнування обладнання МНС, зокрема обладнання з алюмінію. Після обробки місця витоку розчином лугу газовиділення припинилося, речовини, що утворилися в результаті обробки, є нетоксичними стабільними речовинами. Хлорид натрію використовується як кухонна сіль, а диоксид кремнію – основний складник звичайного піску.
Слабкий розчин лугу, який містить домішки хлориду натрію, локалізовано у басейні під ємністю (ємність для зберігання обладнана бетонним резервуаром для усунення можливості потраплення продукту у навколишнє середовище.
Після закінчення аварійних робіт розчин лугу планується нейтралізувати лимонною кислотою. При цьому утвориться цитрат натрію – нешкідлива речовина, яка використовується, як харчова добавка.
Зараз проводяться роботи з метою повної герметизації ємності, вияснення по можливості кількості залишкового продукту, кріплення ємності до основи та низка інших робіт.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі

Ви маєте бути авторизовані, щоб розмістити коментарі.


Нафтовик Борислава.