ПИСЬМЕННИЦЬКИЙ ДЕСАНТ У БОРИСЛАВІ

Ювілей Івана Франка наше місто відзначило як належить. Це й зрозуміло. Адже і літературна творчість, і життєва дорога геніального сина України нерозривно пов’язана з нашим містом. Ви тільки вмійте вслухатися у відгомін історії.
І вам розкаже нинішня вулиця Тараса Шевченка, а колишня – Панська, про мало знаного на той час українського письменника, який стільки разів проходив нею, вдивлявся в обличчя зустрічного люду, в обриси брудного, ніби аж просякнутого нафтою, Борислава, і подумки закарбовував все побачене у прозових та поетичних рядках, що пізніше ляжуть на чистий аркуш паперу і донесуть до наступних поколінь, до нас із вами, справді правдиво оту трагедію обездержавленого народу. Навіть у тій темній непрогляді саме він, ніби пророк, ніби український Мойсей, зумів побачити і передрікти: «… та прийде час і ти огнистим видом засяєш у народів вольних колі, труснеш Кавказ, впережешся Бескидом, покотиш Чорним морем гомін волі…».


Саме про це, про велич великого Каменяра, і сказав у вступному слові, відкриваючи зустріч міської громади із письменницькою делегацією, що прибула до Борислава на відзначення Франкового 160-річчя, у сесійній залі міської ради, дослідник історичного минулого нашого міста начальник відділу гуманітарної політики міськради Роман Тарнавський. У короткому виступі він щиро привітав львівських літераторів, озвучив багато цікавих фактів із далекого минулого міста, що було свого часу центром нафтової промисловості Європи.
А далі слово надано нашим гостям. Своїми враженнями від нашого міста, від перебування на святкуванні ювілею у Нагуєвичах поділився керівник письменницької делегації голова Львівської обласної організації Національної спілки письменників України Ігор Гургула. Він же й представив письменників з різних регіонів держави, які завітали до нашого міста. А в їх числі і відповідальний секретар НСПУ Тетяна Фільварочна, і заступник голови НСПУ Олесь Дяк, і відповідальний секретар Львівського відділення Спілки письменників Леся Барнакевич.
Далі ж звучали поетичні і прозові твори у авторському виконанні поетів та прозаїків, які завітали в наше місто на ювілейні святкування велета духу і слова – Івана Франка.
Від імені міської влади привітала гостей заступник міського голови Роксоляна Гарасимів.
Гості ознайомили присутніх із найновішими літературними виданнями, подарували підбірку поетичних та прозових книг нашій центральній бібліотеці. Відвідали історико-краєзнавчий музей, де ознайомилися із експозицією, що присвячена життєвому і творчому шляху Великого Каменяра.

Ігор ЮРИНЕЦЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.