Ще раз про вчителя

008

Чому людське суспільство має потребу у вчителях? Бо якщо поведінкою тварин керує інстинкт, то для людей його вже не достатньо. Їх свідома суспільна діяльність залежить від знань, а знання, крім елементарних, набутих особистим досвідом, вже не вистачає і їх дають учителі.
Відомий вислів Івана Франка «Учителем школа стоїть». Проте можна сказати також що «Тільки учителем уся людська цивілізація стоїть». Чому «тільки»?
Бо без професії навчати, вже через кілька поколінь все людство зупинилось би у кам’яному віці. А що це справді так, уявімо собі наприклад, що несподівано зникли усі медики: лікарі, фельдшери, медсестри. Це була б жахлива трагедія! Але через 2-3 покоління все б відновилося. Бо залишись би учителі загальноосвітніх і середніх та вищих медичних шкіл (асистенти, доценти, професори). Те саме відбулось би і при повному зникненні усіх техніків, інженерів чи спеціалістів усіх інших провідних галузей господарства. Наявна техніка невпинно старіла б і виходила з ладу, а нову ніхто не міг би створювати чи відновлювати стару за браком знань, які дають учителі у школах усіх видів та рівнів. Людство зупинилось би у своєму розвитку і наступив би крах цивілізації.

Роман ТЮХТІЙ,
мешканець Борислава

Більше читайте в нашій газеті “Нафтовик Борислава” №76 від 30 вересня 2016 року.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.