Сьогодні, мов зоря, він сяє Україні

p9260244

Галичина дала світові багато визначних людей. Серед них яскравою постаттю є Іван Франко – класик української літератури, геніальний письменник, перекладач, публіцист, громадський і просвітницький діяч, – той, кого народ заслужено назвав Великим Каменярем.
160-й річниці від дня народження та 100-річчю від дня його смерті була присвячена літературно-музична година «Дух його і нині з нами», яку підготували учні ЗОШ № 1 9-А класу під керівництвом вчителя української мови й літератури Ольги Блінової та працівників міської бібліотеки для дітей.
Під час свята глядачі (учні 7 – 9 класів) гортали сторінки книги життя Івана Яковича Франка і насолоджувались невмирущими рядками його поезій. Особливо зворушливо звучали пісні на слова його віршів «Човен» та «Як почуєш колись край свойого вікна…» у виконанні Божени Гамар, Марти Саламаги та гурту дівчат (музичний керівник Ольга Монастирська). Окрасою цього заходу стали хореографічні композиції учнів 5-А й 7-А класів під керівництвом вчителя хореографії Галини Гіщак.
Змістовним доповненням були матеріали книжкової виставки «Сьогодні, мов зоря, він сяє Україні».
На завершення свята з уст ведучих Вероніки Кудрич та Ігоря Присташа прозвучав важливий «вирок» Івана Франка, винесений ним самому собі: «Нехай пропаде моє ім’я, але нехай росте і розвивається український народ!». Запам’ятаймо ці слова і нехай вони стануть гаслом нашого життя.
Дякуючи організаторам літературно-музичної години, голова методоб’єднання вчителів української мови й літератури Надія Панів наголосила, що сьогодні ми ще мало знаємо творчість Івана Франка, адже непросто осягнути її глибину і панорамність. Та ми повинні цього прагнути. А заступник директора з виховної роботи Людмила Кіндерись підкреслила, що на шляхах нашої суверенності ідеї й думки Каменяра повинні стати нашим дороговказом.

Наталка КОСТЕЦЬКА,
бібліотекар міської бібліотеки для дітей

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.