Велична жінка в долі України

Настя Лісовська, Роксолана, Велика Султана Стамбула – одна з найвідоміших і найзагадковіших жінок в українській історії 16 століття. Все переплелося в ній: поміркованість і безоглядність, радість і сум, жорстокість і милосердя. Не гребувала нічим, щоб залишатися єдиновладною. Однак, не шкодувала скарбів, щоб зменшити терпіння і страждання простого люду. Була своєрідною карою для османів за тисячі знівечених доль своїх земляків і землячок. Запровадивши християнські звичаї, почала цим руйнувати підвалини могутньої Османської імперії.
Легендарна постать Роксолани ожила 6 квітня на сцені в ЗОШ № 3. «Дума про Роксолану» – назва театралізованого дійства, проведеного учнями та керівником драматичного гуртка Галиною Шаран. Чудове музичне оформлення було здійснено завучем з виховної роботи Оксаною Козар, організатором молоді Оксаною Стефанчук.
«За велінням долі потрапила полонянка Настя до гарему турецького султана Сулеймана, стала його улюбленою дружиною, а потім і султаншею та зробилася фактичною правителькою Османської імперії», – так згадують про Роксолану очевидці подій.
Завдяки старанням Великої Султани Стамбула 40 років на Україну не нападали турки й татари.
Перевтілилася в образ Роксолани Олеся Микулич. З особливою любов’ю освідчувався їй у коханні Сулейман – Олег Войтович. Радісно й одночасно з болем у душі зустріла Настю-Роксолану її матір – Ольга Горб’як. Юрко Дудура, слуга Роксолани, провів у палати маму.
Дівчата-красуні, полонянки з гарему султана (Анна Савка, Софія Юзефович, Ілана Делінкевич), висловлювали своє невдоволення стосовно нової дружини Сулеймана Пишного. Однак, довелося їм визнати, що вона справді розумна і гідна бути дружиною падишаха.
Справжньою окрасою свята були музичні композиції у виконанні Адріани Метельської, Володі Зубика, Анни Басараб, Ольги Гедро. Ведучі театралізованого дійства – Христина Кугівчак, Софія Гуцило, Юрій Періг, Юлія Столяр, Тереза Рославцева. Виклад подій звучав з їхніх уст по-ліричному виразно і переконливо.
Велич Роксолани – в безмежній любові до України. Ця тендітна і мужня жінка знесла всі випробування, пережила всі страждання, слід в історії лишила, рідним краєм дорожила!

Галина ШАРАН,
керівник драматичного гуртка ЗОШ І-ІІІ ст. № 3

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.