У Бориславі дбають про людей з особливими потребами

Щорічно світова громадськість відзначає Міжнародний день інвалідів, який проголошено Генеральною Асамблеєю ООН ще у 1992 році. У цей день міжнародна громадськість приділяє особливу увагу людям з особливими потребами, закликає громадськість до вирішення проблем людей з інвалідністю, про необхідність виявляти турботу та милосердя до людей, які в силу обставин стали інвалідами і потребують до себе особливої уваги.
У нашому місті налічується більше трьох тисяч людей з інвалідністю і кожен з них потребує постійної уваги до себе та до проблем, які у них виникають. Держава в міру можливостей дбає про осіб з інвалідністю, а саме: це і, забезпечення технічними, протезно-ортопедичними засобами, безкоштовне професійне навчання, безкоштовне санаторно-курортне лікування, створення реабілітаційних центрів для людей з інвалідністю та ін. Вже стало традицією в м. Бориславі щорічно до святкування Дня міста проводити спартакіаду для інвалідів, в якій беруть участь і дорослі, і діти, в основному це діти-інваліди – учні Бориславської спецшколи-інтернату, які особливо старанно, з радістю змагаються, декламують вірші, а потім мають можливість покуштувати різні «смаколики», які для них спонсорують місцеві підприємці. Організацією та проведенням спартакіади займається міська асоціація інвалідів, яку очолює Л. Клапач, та працівники відповідних відділів міської ради.
У 2016 році до управління праці та соціального захисту населення нашого міста звернулося 120 осіб з інвалідністю, які мали потребу в забезпеченні технічними, протезно-ортопедичними виробами, а саме 7 осіб, серед них троє дітей-інвалідів, отримали інвалідні візки, ортопедичним взуттям забезпечено 18 осіб, 48 дітей до 18 років отримали направлення на виготовлення ортезів на нижні кінцівки (ортопедичних устілок). За вказаний період 2016 року 27 осіб з інвалідністю забезпечені згідно черги санаторно-курортним лікуванням.
З початку року 15 осіб з інвалідністю отримали одноразову грошову допомогу за рахунок коштів з державного бюджету на придбання ліків, на проведення операцій. Крім того на лікування за рахунок коштів з обласного бюджету надано грошову допомогу 58 особам з інвалідністю на суму 54000 гривень.
Щорічно, і цей рік не є винятком, особи з інвалідністю забезпечувалися гуманітарною допомогою у вигляді одежі, взуття та продуктів харчування. З цього приводу необхідно подякувати за надану гуманітарну допомогу для 45 осіб пастору Церкви Воскресіння Христове Мирону Олексієвичу, релігійній місії «Карітас», яка безкоштовно проводить харчування зокрема одиноких інвалідів, а також активістам громадської організації «Патріоти ОСА».
Цьогоріч, як і минулого року, запланована поїздка активістів міської асоціації інвалідів до м. Львова на урочистості з нагоди відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю, на яких відбудеться урочиста академія та фестиваль творчості людей з інвалідністю.

Надія РАТУШНЮК,
головний спеціаліст у справах інвалідів управління праці та соціального захисту населення Бориславської міської ради

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.