Запобігти, попередити, врятувати – головне завдання Цивільного захисту

Надзвичайні ситуації завжди супроводжували існування людства, нерідко через них гинули держави та цивілізації. Сьогодні надзвичайні ситуації не менше загрожують людству, ніж сотні і тисячі років тому. Як свідчать наукові дослідження, в подальшому спостерігатиметься збільшення загальної кількості надзвичайних ситуацій, масштабності їх наслідків, в тому числі для життя і здоров’я людей та розміру збитків. За останні 30 років в природних катастрофах загинуло більше 4 млн. осіб, а кількість постраждалих перевищила 3 млрд. осіб. Прямі економічні збитки становили понад 400 млрд. доларів.
Головними напрямами діяльності у цій ситуації є попередження та відвернення надзвичайних ситуацій, зменшення сили їх впливу, своєчасне та адекватне реагування на них. Цього можна досягнути лише детально вивчивши їх причини, фактори ураження, механізм розвитку, основні засоби попередження та захисту.
На щастя, усім основам безпеки життєдіяльності навчають від перших днів в усіх навчальних закладах України. Борислав також не став винятком. Щороку освітні установи, окрім стандартних уроків про безпеку життєдіяльності людини, напередодні Дня цивільного захисту населення проводять навчально-тренувальні заходи на випадки надзвичайних ситуацій.
Щоб навчити дітей діяти зібрано та рішуче, не розгубитися у випадку виникнення надзвичайних ситуацій, 25 квітня у Бориславській ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 відбувся День цивільного захисту, який мав дійсно змістовну і насичену програму. Впродовж цілого дня учні та педагогічний колектив школи удосконалювали свої теоретичні знання і практичні навички щодо дій в умовах екстремальних ситуацій, перевірили здатність грамотно і чітко діяти, щоб захистити своє здоров’я та життя.
Вранці школярі та вчителі запросили гостей свята – директорів навчальних закладів міста, представників відділу освіти міської ради (начальник відділу Елла Качмарчик, провідний спеціаліст Майя Гоц, методист Орися Піхота), начальника відділу надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Володимира Прідуна – до спортивного залу школи на урочисту лінійку, де було оголошено план проведення Дня цивільного захисту, а також відбулися показові виступи ланок цивільного захисту. Пожежно-рятувальна ланка продемонструвала як правильно одягати противогаз на себе та на потерпілого, а також як можна транспортувати потерпілого із зони небезпеки у разі його нездатності рухатися самостійно. Медико-санітарна ланка продемонструвала основи надання першої медичної допомоги при ушкодженнях голови та накладання шини на травмовані кінцівки. Найкоротшим, але найвидовищнішим та найтривожнішим був виступ ланки охорони порядку. Зважаючи на майже що військовий стан у нашій країні вчителі, та навіть сам директор школи особисто, навчили юнаків як працювати під час бойових дій – хлопці-старшокласники продемонстрували злагоджену «операцію» по виведенню цивільного громадянина із зони обстрілу. Цей виступ викликав доволі дивні відчуття та емоції: з одного боку була гордість за гідне підростаюче покоління, яке вже в такому юному віці може захистити Батьківщину, а з другого боку роздирали біль та розпач, що саме цим школярам довелося жити у час військових дій у рідній країні і перебувати у постійному напруженому передчутті, що завтра на передовій може опинитися кожен із них.
Також на урочистій лінійці були присутні і представники Бориславської пожежно-рятувальної служби, а саме начальник Бориславського МВ ГУ ДСНС України у Львівській області полковник служби цивільного захисту Олег Кобилецький, головний інспектор майор служби Ігор Панів, провідний інспектор капітан служби Михайло Кобилецький та головний фахівець майор служби Дмитро Абдулін. Полковник Кобилецький привітав усіх присутніх на святі та розповів про важливість подібних навчань: «Сьогодні у всіх вас є нагода випробувати на практиці те, що ваші вчителі розповідали вам на уроках охорони здоров’я, безпеки життєдіяльності, захисту Вітчизни. Багатьом може здаватися, що стихійні лиха та надзвичайні ситуації стаються десь далеко від нас і живуть лише в екрані телевізора, але небезпека набагато ближче, ніж ми думаємо. Навіть найменші дрібниці з необережності можуть привести до плачевних наслідків. Усі ми знаємо, що наш регіон багатий на нафту, а особливо на її супутній газ, який є дуже небезпечним, адже найменша іскра може спровокувати масштабний вибух і навіть забрати не одне життя. Сам нафтопродукт і до сьогодні виривається на волю у найнесподіваніших місцях і теж приносить чималі збитки довкіллю. Небезпеки чигають на нас на кожному кроці і тому чи вдома, чи на вулиці, чи у школі потрібно бути завжди обережним та пильним. Я бажаю, щоб сьогоднішні навчання принесли вам тільки користь, щоб ваші знання про реагування у надзвичайних ситуаціях ставали все глибшими, але щоб вам не прийшлося застосовувати їх в реальному житті. Будьте обережними, адже краще біду попередити, ніж боротися з її наслідками».
Головний інспектор майор Панів також коротко розповів про статистику пожеж в Україні: «Щорічно в Україні виникає 50 000 пожеж, на яких гине близько 4 000 людей, у тому числі 60-100 дітей. Прямі збитки від пожеж складають 500 млн. грн.. За останні 10 років у нашій країні щороку виникало близько 145 пожеж у день, внаслідок яких гинуло 10 та отримувало травми 5 осіб, вогнем знищувалося або пошкоджувалося 60 будівель та споруд і 8 одиниць техніки. Основними причинами пожеж є найчастіше банальне необережне поводження з вогнем, наступним по «популярності» – порушення правил пожежної безпеки під час улаштування та експлуатації електрообладнання та електроприладів, а також приладів опалення. Звісно, чимало шкоди приносять дитячі пустощі з вогнем, несправність виробничого обладнання та підпали. Щоб уникнути таких ситуацій потрібно завжди бути пильним і при виявленні загрози негайно вживати усіх заходів з її попередження або усунення та звертатися у відповідні служби».
У школі також проводили і тематичні відкриті уроки, на яких вчителі розповідали учням про необхідність дотримання правил пожежної безпеки в побуті («У країну пожежної безпеки», 3-Б клас, вчитель Л. Кміть), про небезпеку, яку несуть у собі вибухові знахідки та про інші надзвичайні ситуації («Стихійні лиха. Правила поведінки під час сильного вітру, грози та повені», 4 клас, вчитель С. Рахель, «Надзвичайні ситуації. Порядок дій при надзвичайних ситуаціях. Виклик рятувальних служб», 10-А клас, вчитель Л. Гнатишин), план дій під час радіаційної небезпеки («Вплив радіоактивного випромінювання на живі організми. Дози радіоактивного випромінювання», 9-Б клас, вчитель І. Попик), про першу медичну допомогу («Перша допомога при пораженнях. Зупинка венозної та капілярної кровотечі», 10-А клас, вчитель Н. Федичко), про вплив діяльності людини на природу («Вплив антропогенного фактору на природнє середовище», 11 клас, вчитель О. Борисов).
Впродовж дня учні мали змогу переглянути навчальні відео та презентації, оглянути виставки плакатів, стіннівок, малюнків на тему безпеки життєдіяльності, цивільного захисту та охорони здоров’я.
Приділили особливу увагу і складній ситуації у нашій країні і на цю тему 7 та 8 класи (вчителі І. Микулич, Т. Яцуляк) організували спільний захід під назвою «Потопає мій Захід, мій Схід у біді». Не оминули увагою і річницю трагедії на Чорнобильській АЕС, якій також присвятили невеликий виступ на відкритті Дня цивільного захисту та віддали шану загиблим ліквідаторам хвилиною мовчання.
Завершальним етапом навчально-практичного дня була евакуація школи, де учні і вчителі продемонстрували обізнаність і підготовку з цивільного захисту населення на випадок надзвичайних ситуацій. Перед евакуацією директор школи Володимир Драган зателефонував до пожежної частини і повідомив про «задимлення» в одному з кабінетів школи. Опісля голосно прозвучав сигнал тривоги і вчителі організовано вивели своїх учнів із класу на подвір’я школи, де було строго перевірено кількість учнів, які вийшли. У дворі школи, зреагувавши на виклик директора, вже стояв спец автомобіль ДПРЧ-6 із пожежно-рятувальною бригадою. Пан Володимир в присутності начальника ДПРЧ-6 МВ ГУ ДСНС України у Львівській області старшого лейтенанта служби цивільного захисту Андрія Блонара заявив, що школа вклалася в норматив і готова то активних дій під час надзвичайних ситуацій. Після цього старший лейтенант Блонар зібрав учнів середньої та старшої школи біля пожежної машини і разом із керівником 2-го відділення ДПРЧ-6 старшим лейтенантом Степаном Кульганом та його групою рятувальників розповіли про функціональність спец автомобіля, а також продемонстрували як користуватися пожежним рукавом, гасіння водою та піною, яке «обмундирування» одягають на себе рятувальники (теплозахисні костюми та систему AUER для забезпечення дихання в задимлених приміщеннях). Особливі радість та захват в учнів викликала можливість посидіти в пожежній машині, де дружелюбний водій пояснював усім зацікавленим про управління та систему оповіщення.
День цивільного захисту під гаслом «Запобігти, попередити, врятувати – головне завдання Цивільного захисту» було проведено насичено, цікаво та повчально. Усі переконалися в тому, що отримані знання дійсно корисні та можуть знадобитися у повсякденному житті, адже готовим треба бути завжди і до всього.

Анна САГАН

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

1 коментарів до нотатки “Запобігти, попередити, врятувати – головне завдання Цивільного захисту”

  1. Людмила коментує:

    Дякуємо Анні Саган за змістовну статтю про нашу школу!!!

    Відповіcти

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.