ЛЮБОВ САВКА: «Праця вчителя – справа державної ваги. Адже від нас залежить майбутнє України…»

p1011569

У тому, що Бориславська державна гімназія стала своєрідною візитівкою мережі міських освітніх установ, переконувати нікого не потрібно. Вже багато років визначальні оцінки рівня освіти у цьому навчальному закладі, як і успіхи наших гімназистів на обласному та й  загальнодержавному рівнях, говорять самі за себе. Це об’єктивні речі, які неможливо заперечити. Як неможливо заперечити і те, що в цьому навчальному закладі здобувають освіту не тільки найкращі вихованці шкіл Борислава, але й поближніх Східниці та Трускавця.
В чому така притягальна сила нашої гімназії, адже в усіх школах міста прекрасні педагоги, які, власне, і дають базову освіту учням, що після чотирьох років навчання вирішують поповнити лави гімназистів? Чим обумовлені успіхи вихованців гімназії у багатьох обласних та загальнодержавних предметних конкурсах? Тобто, про нинішній день і перспективи цього навчального закладу ми і вирішили поговорити напередодні  професійного свята – Дня працівників освіти – із керівником Бориславської державної гімназії пані Любою Савкою.
– Пані Любо, сьогодні міська гімназія справді вважається найбільш престижним освітнім закладом міста. І цей статус не прийшов сам собою, а формувався багато років. З чого все розпочиналося?
– Наша гімназія «народилася» ще 24 серпня 1995 року. Тоді створення навчальних закладів нового типу стало актуальним. Адже в Бориславі гімназійного закладу у попередні десятиліття, ще від давніх часів, ніколи не було. Були українські школи. Гімназії ж працювали тільки в Дрогобичі, Перемишлі. Але там навчалися й мешканці Борислава. І власне, люди, які свого часу здобували гімназійну освіту, і стали ініціаторами відродження цього освітнього формату у нашому місті. На той час завідувала міським відділом освіти пані Орися Дуда. Тоді до цього процесу залучилися активісти громадських патріотичних організацій. Можемо згадати Олеся Марича, Ірину Сеник, Анастасію Закидальську, Володимира Копися, Миколу Дум’яка та багатох інших. Пригадується, на перше вересня, з першим набором гімназистів, до церкви Святої Анни з нами йшов і хор політв’язнів та репресованих «Гомін волі». Це ніби символізувало оте патріотичне спрямування новоствореного навчального закладу, що є визначальним у всьому виховному процесі і до сьогодні. Отак все і розпочиналося.
– Що вважаєте зараз найбільш суттєвим і промовистим показником якості роботи педколективу гімназії?
– Мабуть, те, що, за показниками ЗНО, в 2014-2015 навчальному році ми увійшли у сотню найкращих навчальних закладів країни і отримали грамоту за підписом Президента України. Багатим на перемоги для наших вихованців був і минулий навчальний рік. Призерами міського етапу предметних олімпіад став 51 учень гімназії. В третьому, обласному, етапі призові місця здобули гімназисти Поліна Магур – з української мови та літератури, Юрій Мисько та Олег Кузан – з фізики, Ірина Попович – з інформаційних технологій, Вікторія Крушельницька та Віталій Георгієвський – з математики. Цьогорічна випускниця, президент гімназійного парламенту Ірина Попович посіла друге місце в обласному етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт МАН (секція економіки) і успішно представляла команду Львівщини на Всеукраїнському етапі цього конкурсу. Успішною була участь випускників гімназії у випробуваннях ЗНО. Зокрема, із 46 семикласників вісім учнів отримали оцінку «12 б» з української мови, одинадцять учнів – оцінку «11-б» і семеро гімназистів – «10 б». Тобто, 26 випускників на екзамені з рідної мови показали справді дуже високий рівень знань. Серед 18 випускників Львівщини, які здали ЗНО на 400 балів, є і учениця нашої гімназії Ксенія Магур, яка отримала максимальних двісті балів з української мови і літератури та фізики. А ще у двісті балів оцінено знання з рідної мови Тетяни Ільченко. Цей рік в Україні оголошено роком англійської мови. І тут є чим нам похвалитися. Учні гімназії під керівництвом учителя англійської Марії Рубан взяли активну участь у міжнародній освітній програмі благодійного фонду Тоні Блера «Обличчям до віри», метою якої є єднання людей для побудови кращого світу на принципах загальнолюдських цінностей. Під керівництвом учителів англійської мови Оксани Гічви та Галини Коваль гімназисти стали учасниками навчальної програми «E Twinning», яка дає можливість учителям та учням реалізовувати спільні проекти з іншими європейськими школами, використовуючи інформаційно-комунікаційні технології. А ще учні 6-А класу Роман Савчин та Роман Смакула разом із учителем інформатики Наталією Адикевич отримали бронзові медалі на Всеукраїнському конкурсі проектів з інформатики «Весела наука», який відбувався в Одесі у квітні 2016 р.
– Це справді яскраві свідчення професійного потенціалу педколективу гімназії…
– Так, ми гордимося досягненнями наших гімназистів у навчанні. Але головне завдання нашого освітнього закладу – не тільки давати знання, але й виховувати високоінтелектуальних патріотів України, яким будувати мирне та багате майбутнє рідної країни, тієї держави, за яку віддали життя герої Небесної сотні, яку відстоюють у боях із російським агресором наші герої – воїни АТО. Власне, їх подвиг є прикладом для молодого покоління.
– Пані Любо, мабуть, можна сказати, що запорукою усіх досягнень гімназійного колективу є високий професіоналізм педагогів…
– Звичайно, так воно і є. Наші вчителі працюють справді творчо, з року в рік підвищують свою кваліфікацію, є ініціаторами новизни у викладанні. Зараз стала популярною проектна робота, використання інноваційних технологій, комп’ютерних можливостей. У нас, для прикладу, минулого року брала участь у конкурсі «Вчитель року» вчитель англійської мови пані Оксана Гічва і стала лауреатом обласного етапу цього конкурсу. За результатами атестації нагороджена знаком «Відмінник освіти» вчитель-методист Оксана Кудрич. Грамотами Міністерства освіти і науки у цьому навчальному році нагороджені вчителі Юрій Борецький, Ірина Краснопольська, Леся Панчишак. Користуються великою повагою як серед учнів, так і в педагогічному колективі, наставниками молодих вчителів заступники директора Леся Славич та Галина Дрогобицька, вчителі Надія Нездойминога, Оксана Кудрич, Лідія Салямон, Марія Рубан, Жанна Кропивницька, Ірина Краснопольська, Надія Столяр, Тетяна Яворська, Тетяна Калапунь, Віра Сторонська, Оксана Маланяк, Руслана Колодяжна. А цю естафету справді творчої роботи підхоплюють наші молоді педагоги, які органічно влилися в педагогічний колектив: Ольга Пагутяк-Шаліманова, Давид Кузьмич, Ірина Когут, Галина Коваль, Леся Смагула, Надія Щупак, Марія Нам’ятова. І можна назвати ще багато прізвищ, бо колектив у нас творчий і високопрофесійний, якому під силу вирішувати будь-які завдання, що стоять перед освітнім закладом. Наші педагоги працюють справді з повною віддачею.
– І нарешті, пані Любо, що хотіли б побажати з нагоди професійного свята – Дня вчителя?
– Нашим педагогам бажаю нових творчих звершень, щоб робота завжди приносила радість. Бо праця вчителя – це справа надзвичайної державної ваги. Адже від нас, від нашої щоденної нелегкої роботи залежить, яким буде майбутнє України. Тож бажаю віри в свої сили і оптимізму.

Розмову вів
Ігор ЮРИНЕЦЬ.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.